Antika veya sanat eseri üzerine bir “Müzayede” için, genelde aklımızda şöyle bir imaj canlanır: Kürsüde bir Müzayede yöneticisi vardır. Karşısında müzayedeye katılacak kişiler oturmaktadır. Yönetici, açık artırma usulüne göre gelen tekliflere, “Satıyorum… “Var mı artıran? sözleriyle yön vererek, en sonunda en yüksek meblağı teklif eden kişiye “Satıyoruuuum Sat-tım!” diyerek, elindeki tokmağı gonga vurduğu anda, o eserin ya da antikanın kime gideceği bellidir artık. Pekiiii size, bir de “Sessiz Müzayede” var desem, şimdi nasıl bir şey geliyor gözünüzün önüne? Dünyada uygulanan ve ülkemizde Portakal Müzayede Evi’nin bir ilke imza atarak,  geçtiğimiz sene 1.sini düzenlediği Sessiz Müzayede’nin 2.si, 24 Kasım’da başlayacak ve alışılagelmiş müzayedelerden farklı olarak 14 gün sürecek. Peki nasıl yapılıyor bu “Sessiz Müzayede”?

“GELİN HANIM” DİLEK YEĞİNSÜ’NÜN RAFFİ PORTAKAL ZİYARETİ

Instagram’da “ÜşengeçŞef” hesabımın uzun zamandır değerli takipçilerimden olan Sevgili Raffi Portakal ile, Yeğinsü Ailesi olarak, çok fazla ortak dost ve akrabamız olduğundan dolayı, sağolsun kendisi bana “Gelin Hanım” şeklinde hitap eder. Türkiye’de dört kuşaktan beridir, sanata katkılarıyla tanınan Portakal Ailesi‘ni bilmeyeniniz yoktur sanırım.

Geçtiğimiz hafta kendisinin nazik daveti üzerine, Portakal Sanat Evi‘ndeki ofisinde eşimle birlikte ziyaret ettiğimiz Raffi Bey ile,  sevdiğimiz ortak dostlarımızı, akrabalarımızı da yad ederek, bol kahkahalı keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aynı zamanda kendisinin çocukluktan beri en yakın dostlarından olan ve maalesef çok genç yaşta aramızdan ayrılan, aile büyüklerimizden, Hocaların Hocası kabul edilen Prof. Dr. Oktay Yeğinsü‘yü de özlemle, sevgiyle ve rahmetle andık.

raffi-portakal-portakalin-yuzyili-kitap-sessiz-muzayede

“PORTAKAL’IN YÜZYILI” KİTABI

Raffi Bey unutmadan, kızı Maya’dan rica etti ve Portakal markasının 100. yılı münasebetiyle, 2014 yılında basılan ve Raffi Portakal’ın anlatımıyla Enis Batur‘un kaleme aldığı “Portakal’ın Yüzyılı” kitabını hediye etti. Bu değerli ailenin 100 yıllık anlatısını, ilk fırsatta okumak için sabırsızlanıyorum.

Sohbet sohbeti açtı… Nişantaşı’nda Mim Kemal Öke Sokakta bulunan sanat galerisine girerken, yakın dönemde gerçekleşecek bir etkinlik afişi dikkatimi çekmişti. Üzerinde Sessiz Müzayede yazıyordu. Bunun özelliğini ve alışageldiğimiz müzayedelerden farkını Raffi Bey’e sordum.

SESSİZ MÜZAYEDE 14 GÜN BOYUNCA SÜRÜYOR

Sessiz Müzayede, Portakal Sanat Evi’nde 24 Kasım‘da başlayacak ve bildiğimiz müzayedelerden farklı olarak, sadece 2 saat değil; 14 gün boyunca sürecek ve 8 Aralık‘ta sona edecekmiş.

Türkiye’nin en eski koleksiyoner ailelerinden birinin üyesi olan Koleksiyoner ve sanat danışmanı Gül Ergi’nin, aile koleksiyonu için düzenlenen bu Sessiz Müzayede’de yer alan eserlere, sanatseverler, 14 gün içinde teklif verebileceklermiş. Eselerin yanında bir liste bulunacak ve ilgilenenler, daha önceki verilmiş teklifleri görerek, arzu ederse artırımda bulunabileceklermiş. İsteyen kendi ismiyle, isteyen kendine atanmış bir numara ile (yani isimsiz olarak) bu müzayedeye katılabilecekmiş. Son gün, yani 8 Aralık’da, saat 16:00 itibariyle, en yüksek teklifi veren kişinin, istediği eseri satın alabildiği bu uygulamanın, koleksiyonerler için yine oldukça sıradışı bir deneyim olacağı kesin.

 

raffi-portakal-sanat-evi-sessiz-muzayede

Raffi Portakal, Sessiz Müzayede için hazırladıkları tanıtım videosunda duygularını çok güzel anlatmış ve demiş ki; “14 kuşağı öncesinden 70’lere kadar olan sanatçıların eserleri, Sabahattin Ergi toplamış. Ergi koleksiyonu sanatçıların birebir ilişkisiyle oluşmuş, bilgiyle, sabırla, alınteriyle yapılmış bir koleksiyon… Bu eserler birbirleriyle yıllarca konuşmuşlar, birbirlerini gayet iyi tanıyorlar. Şimdi hüzünlüler mi ayrılacakları için? Hiç zannetmiyorum. Başka evleri şenlendirecekler.”

Siz de bahsi geçen Sessiz Müzayede videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz