Size de öyle geliyor mu bilmem ama 2018‘e inanılmaz hızlı bir giriş yaptık sanki. Ocak ayında evimizin neşesine neşe katan, minicik bir kedicik ailemize katıldı, onun gelmesinin heyecanı ve sevinciyle, rüzgar gibi bir ay geçirdik diyebilirim. Sizler tarafından büyük ilgi gören bu yazı serimizde tavsiye edilen eserleri izlerken ya da okurken çekilmiş fotoğraflarınız geldikçe nasıl mutlu oldum anlatamam. Yine bol bol okuma ve araştırmayla ve akşamları fırsat buldukça da yeni diziler keşfetmekle geçen bir aydan sonra, işte Üşengeç Şef ekibi olarak, her ay yaptığımız gibi, Ocak ayında izlediğimiz, okuduğumuz, dinlediğimiz ve favorimiz olan diziler, kitaplar ve şarkıları yine sizlerle paylaşıyoruz. Yine harika öneriler için hazırsak, hemen başlayalım.

Üşengeç Şef’in Sizin için Seçtikleri- Ocak Ayı – Favori 5 Dizi

1- The Crown

Netflix‘in en pahalı dizisi ! Eh prodüksiyon böyle yüksek bütçeli olunca insan merak etmeden de duramıyor tabii. The Crown, dönem dizileri arasında belki de en iyisi. 1947’de savaştan yeni çıkmış bir İngiltere ve hayatı çok merak edilen Kraliçe II. Elizabeth! Onun hükümdarlığındaki siyasi rekabetler, kraliyette yaşanan aşklar, entrikalar… 20. yüzyılın ikinci yarısına şekil veren olaylar. Hepsiyle bir bütün olarak, bu biyografik hikaye için şahane bir dizi diyebiliriz.

the crown yabanci dizi

2- Blindspot

İlk bölümünden son bölümüne kadar izleyenleri içine çeken NBC‘nin yeni dizisi… Polisiye kitapları okumayı sevenler için güzel bir tercih olacağını düşünüyorum. Her bölümde daldan dala atlamıyor, bağlantılı gidiyor ki, bu da sürükleyiciliği açısından oldukça önemli bence. Times Meydanı’nda vücudu dövmelerle kaplı ve hafızasını kaybetmiş şekilde bulunan Jane Doe’nun üzerindeki bu dövmelerin, aslında birer suç haritası olduğu keşfediliyor ve araştırmalar bu yönde şekilleniyor. Belki aksiyon konusunda pek umduğunuzu bulamazsınız ama izlemekten sıkılmayacağınız bir dizi. Ekibimizden sevgili Gizem‘in özel tavsiyesi!

Blindspot yabanci dizi

3- The end of the F***ing world

Netflix günden güne hepimizi şaşırtmaya devam ediyor. Bu kadar başarılı olmasının baş sebeplerinden birinin de bu dinamikliği olduğu kesin. Geçen ayki favorilerimiz arasında, başarılı bir örneğinden bahsettiğim Alman yapımı dizilerden sonra, şimdi de İngiliz yapımı diziler etrafımızı sarmış durumda. Çizgi romandan uyarlanan “The end of f***ing world” ilk bakışta bir ergen dizisi gibi gözükse de, temelinde harika bir kara mizah barındırıyor.

İlk sezonu 8 bölümden oluşan bu komedi-dramanın konusuna gelince; 17 yaşındaki James, tam bir psikopat ve can sıkıntısından kendine bir kurban ararken okulun asi kızlarından Alyssa’da karar kılıyor. Önce sevgiliymiş gibi kendisine yaklaşarak, güvenini kazanıp, ardından aklındaki planını uygulamaya almak için sabırsızlanıyor. Sonra iki çatlak beraberce kaçıp, talihsiz bir yolculuğa çıkıyorlar. 25 dakikalık bir dizi olduğu için bölümlerin tadı damağınızda kalıyor. Bir yandan hem biraz sinir edici ama bir o kadar da merak uyandırıcı tuhaf bir dizi. İlk sezondan sonra 2.si gelir mi? Gelmeli mi? Bence neden olmasın!

the end of fucking world yabanci dizi

4- Dear White People

Daha önce 2014’de filmi de çekilen ve beyazların çoğunlukta olduğu bir okulda, bir kaç siyahi gencin yaşadıklarına odaklanan bu komedi türündeki dizi, yayınlanmasına yakın dönemde oldukça boykota sebep olmuş. Her bölüm farklı bir karakteri ele alsa da, sonuçta olaylar o 4 öğrenci üzerinde yoğunlaşıyor. Bu da biraz “kapalı alan” hissi verse de, ara ara flashbacklerle konular arasında bağlantı kurup olayları birbirine bağlıyor. Belki mükemmel bir dizi değil, ama soğuk kış günlerinde evde zaman geçirmek isteyenler için, çerez tadında izlenebilecek bir dizi.

dear white people yabanci dizi

5- The Following

Yine aksiyon severler için güzel bir alternatif. “The Following” 3 sezon başarılı bir şekilde ilerlemiş, izleyenleri hiç sıkmamış, güzel kurgulanmış bir dizi. Konu en başından beri, ünlü bir seri katilin ölüm hücresinden kaçması ardından, diğer seri katillerle bir iletişim ağı kurarak işlediği cinayetler ve devamında süregelen olayları ele alıyor. Bunun üzerine de 9 sene önceki kendisini yakalatan ve onu en iyi tanıyan kişi olan, Kevin Bacon‘un canlandırdığı eski bir ajan, davayı incelemek için geri çağrılıyor. Bol aksiyonlu, her an her yerde bir cinayetin işlenebileceği ilginç bir dizi.

the following yabanci dizi

Üşengeç Şef’in Sizin için Seçtikleri- Ocak Ayı – Favori 5 Kitap

1- Bir Cinayet Senfonisi – Burcu Argat

Aslen Avukat olan ve edebiyat dünyasına yeni katılan Burcu Argat‘ın 264 sayfalık bu ilk romanı polisiye türünde sürükleyici bir hikayeye sahip. Beyaz yakalıların o dışardan mükemmel görünen plaza hayatlarında yaşadığı iktidar ve var olma mücadelesi esnasında gelişen kıyasıya rekabet ortamıyla nasıl başa çıkma mücadelesi verdiği bu romanda etkileyici bir şekilde ele alınmış. İnsanların kendi iç dünyasında, bir yanda geleneksellik ve diğer yanda modernlik arasında kalışını da irdeleyen bu romanda, bir cinayet soruşturması yanında, kadın-erkek ilişkileri de masaya yatırılmış.

Kitabın konusundan kısaca bahsetmek gerekirse; Baş kahraman Saba’nın iş yerinde en büyük rakibi olarak gördüğü kişi Arya, bir anda hayatını kaybedince, baş şüphelilerden biri olarak, hem polislere karşı masumiyetini kanıtlamak için bolca çabalaması, hem beraberinde gelişen olaylardan paçasını kurtarması gerekiyor. Üstelik bu kaotik durumda bir yandan da yeni yeni gelişen aşkını yaşatmaya çalışıyor. Sosyal medya takipçilerim instastory yayınlarımdan bilir, başladığım gece bitirecektim de 2. güne de biraz bıraktım. Tadını iyice çıkardım anlayacağınız.

Siz de evdeki en sevdiğiniz koltuğa yerleşip, kahvenizi alın ve bu sürükleyici romanın keyfine varın diye, acaba diyorum, aranızdan birine Burcu Argat’ın bu Bir Cinayet Senfonisi kitabını hediye mi etsem? Siz en iyisi beni instagram’da da @usengecsef hesabımdan takip edin, her an bir sürpriz yapabilirim gibi 🙂

burcu-argat-bir-cinayet-senfonisi-kitap-tavsiye

2- Gençler için Görgü ve Zarafet – Gökhan Dumanlı

Hatırlarsınız, geçenlerde sevgili dostum Eğitimci Yazar Gökhan Dumanlı ile keyifli bir röportaj yapmıştık. Büyüklere yönelik hazırladığı “Ve Zarafet” kitabından sonra, şimdi de “Ağaç yaşken eğilir” diyor; çocuklar ve gençler için yol gösterici, harika bir başucu kitabı olan  “Gençler için Görgü ve Zarafet” kitabıyla raflardaki yerini alıyor.  Kitabında insanların iletişiminden, değerlerinden ve hitap etmenin inceliklerinden tutun da, görgü ve zarafet çerçevesinde hal, hareket ve uslübumuzun nasıl olması gerektiğine dair pek çok konu var. Tam bir farkındalık eseri. Her evde olmalı, ailece açıp açıp okunmalı, hep birlikte uygulamalı!

gokhan-dumanlı-gencler-icin-gorgu-kuralları-kitap

3- Prof. Dr. İlber Ortaylı – Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Değerli Tarih Profesörü İlber Ortaylı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” isimli 480 sayfalık bu yeni kitabında, dünya tarihinin görüp göreceği ender dehalardan biri olan Atamız’ın aile kökeni, askeri eğitimi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı, 1. Dünya savaşı ve Çanakkale savaşı başta olmak üzere yaşanılan savaşlar ve ardından gelen milli mücadele dönemine yer vermiş. Kurtuluş savaşı ve sonrasında büyük zorlukların üstesinden gelinerek ortaya çıkarılan modern Türkiye’nin kurucusu büyük lider Atatürk‘ü, Prof. Dr. İlber Ortaylı bu ilk biyografisinde yaşamının tüm yönleriyle ele almış.

ilber-ortayli-gazi-mustafa-kemal-ataturk-kitap-biyografi

4- Kimdir Bu Mitat Karaman? – Doğu Yücel

Bir solukta okuyabileceğiniz kara mizah örneği, tatlı bir polisiye roman. 336 sayfalık bu kitapta adından da anlayacağınız üzere Mitat’ın kim olduğu ve yaşadığı hayatla ilgili her şey tüm yönleriyle ele alınıyor. Evden işe, işten eve gidip gelen son derece monoton bir hayat yaşıyor gibi görünse de, bir gece uyandığında, diyafona basıp, apartmanın kapısını açmasıyla tüm hayatı değişiyor. Üzerine bir de gizemli bir cinayet açıklığa kavuşuyor. Okumanızı tavsiye ederim.

kimdir-bu-mitat-karaman-dogu-yucel-kitap-roman

5- Beni Ödülle Cezalandırma – Dr. Özgür Bolat

Maşallah dört bir yanımız, aşırı özgüven patlaması yaşayan ve bir o kadar da çabuk demotive olan, “dediğim dedik” çocuklarla doluyken, eğitim ve çocuk yetiştirme anlayışımızda devrim yaratmayı hedefleyen Dr. Özgür Bolat, bu kitap için 2 sene boyunca, son 70 yılın tüm bilimsel literatürünü taramış ve ödülün zararını ispatlayan çok fazla araştırma bulmuş.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimi üzerine Harward Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Özgür Bolat,”Beni Ödülle Cezalandırma” isimli kitabında “Ödül, neden motivasyonu düşürür? Ödülle neden değerler öğretilemez? Ödül denen şey, neden yaratıcılığı  olumsuz etkiler? Gerçekten mutlu ve başarılı bir çocuk nasıl yetiştirilir?” sorularına pratik çözümler de sunuyor ve “Ödül, yapay sevgidir! diyor. Yapmasını istediğimiz bir davranışı, kolaya kaçıp, ödüle bağlamak yerine, çocuğun iç motivasyonunun artırmanın önemini sade ve anlaşılır bir dille ve örneklerle vurguluyor.

ozgur-polat-beni-odulle-cezalandirma-kitap

Üşengeç Şef’in Sizin için Seçtikleri- Ocak Ayı -Yerli-Yabancı Favori 5 parça

Ocak ayı playlistimden seçtiğim 5 favori şarkım da şöyle:

ceza-suspus-sus-pus-sarki-dinle

  • Ceza – Suspus
  • Gripin – Sor bana sor
  • Pamela – Ağla halime
  • Inna – Ruleta
  • No method – Let me go

Ayın Bonusu:

mandalinaci-veysel-mutlu-vay-delikanli-gonlum-dinle

Benim hiç tarzım olmasa da Ocak ayında en çok dinlenen bir şarkı da, Beyaz Show‘un semt pazarında çekilen videolarıyla keşfedip, meşhur ettiği mandalina satıcısı Veysel Mutlu‘nun “Vay Delikanlı Gönlüm Vay” şarkısı… Bu durum bana Andy Warhol‘un şu meşhur “Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak.” hiciv sözünü hatırlattı. Bakalım onunki ne kadar sürecek hep birlikte göreceğiz.

Önümüzdeki ay, bir sonraki favoriler yazısında görüşmek üzere! Hoşçakalın! 🙂

4 YORUM

  1. Sevgili üşengeç şef ekibi seçeneklerin hepsi birbirinden güzel ama en çok polisiye olanlar dikkatimi çekti gerek dizi olsun gerek Burcu Argat ın kitabı ilgimi çekmedi desem yalan olur… Eee hediye konusuna gelecek olursak biz okular için çok sevindirici bir haber her daim takipdeyiz seni bırakmak ne mümkün..Eline yüreğine sağlık…

  2. Ayyy bu arada o sıcak sımsıcak evinize neşe katan ailenizin yeni üyesini dee unutmamak lazım hoş geldin gerçekten de neşe e sevinç getirdin….????

  3. Muhteşem olmuş… özellikle blimdspot’ta bana yaptığın gönderme çok duygulandırdı benii çok teşekkür ederim. Eline emeğine sağlık ❤

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz