Bu sene beyaz perdede 40. yılını kutlayan Star Wars, yeni filmi ‘The Last Jedi(Son Jedi) ile yine efsanevi bir şekilde geri döndü. Film için geçtiğimiz günlerde Los Angeles‘da büyük bir gala düzenlendi. Hatta Nasa tarafından uzaydaki astronotlarına izletileceği bile konuşuldu. Serinin duygusal olarak en güçlü ve en epik Star Wars filmi olarak gösterilen bu 8. filmini herkesten önce izleme fırsatı bulan seyircilerin yorumları, Star Wars fanatiklerini iyice meraklandıracak cinstendi. Bir yanda filmi izleyip hayretler içinde kalanlar, bir yandan da Mark Hamill’in sergilediği Luke Skywalker performansı karşısında ayılıp bayılanlar, beklentiyi ister istemez yükselttiler tabii.

star-wars-the-last-jedi-film-sinema

Star Wars zaten tüm dünyadaki sevenleri için her daim bir tutku.  Yaratıcısı George Lucas‘ı, ilk filmi 1975’te yapmadan önce, mitoloji konusunda uzmanlaşması sayesinde, filmin evrensel her kültürde geçerli olan mitolojik öğeler içermesinin bundaki etkisi büyük.

Serinin 7. Filmi Yıldız Savaşları / Güç Uyanıyor’daki Hayal Kırıklığı Yaratan Unsurlar

Yıldız Savaşları/ Güç Uyanıyor , açıkçası benim gibi koyu Star Wars izleyicileri için 30 sene sonra gelen bir hayal kırıklığı oldu. Neden derseniz bir çok sebebi var ama başlıcaları :

  • Ana karakterleri bir türlü içimize sindiremedik. Rey, Poe ve Finn gibi karakterler bizim gibi eski izleyici için Han Solo, Luke ve Leia‘nın yanında çok silik kaldılar.
  • Film sizce de konu bakımından biraz, 4. bölüm yani “Yeni Bir Umut” filminin kötü bir kopyası gibi değil miydi?
  • Han Solo gibi efsane bir karakterin hayatını kaybetmesi hepimizin içini burktu burkmasına da, yılların büyük aşkının, diğer muhatabı olan (Rahmetli) Leia’nın “Aaa! Han Solo öldü mü? Vah vah! Neyse işimize bakalım” tadındaki tepkisi çok fenaydı  🙂
  • Ve filmin sonu hariç Luke Skywalker’ı hiç görememek de olacak iş değildi.
  • Nerede Darth Wader karizması, nerede atarlı çocuğumuz Kylo Ren… Kendisi atarlı-matarlı ama yeni yetme Rey’i bile yenemedi. Pehhh!

star wars usengec sef darth vader

Darth Vader demişken, sanırım bende bir “Star ışığı” görmüş olmalı ki, görüyorsunuz ya, sonunda savaşı bırakıp “Yıldız”ı da bana teslim etti sağolsun. 🙂

Bu arada Star Wars konu işlenişi ve yayınlanma şekliyle de, sinema tarihinde benzersiz bir konuma sahip. Çünkü George Lucas, Star Wars serisini 9 filmlik senaryosuyla, 20th Century Fox’a sunduğunda 9 film için bütçe ayırmanın çok riskli olduğunu, onun yerine 3 filme indirmesini önermişler. Bu durumda o da, Darth Vader’ın kötü taraftaki hikayesiyle başlamayı seçmiş.

star-wars-the-last-jedi-darth-vader

Unutmadan bir de bonus bölüm var ki o da geçen sene yayınlanan, 3. ve 4. bölümleri bağlayan bir ara bölüm olan ve bence serinin şimdiye kadarki en duygusal bölümü olan Rogue One ‘ı da atlamayalım. (Kendisine kısaca 3,5’uncu bölüm de diyebiliriz)

Az önceki tavsiyemi dikkate alarak, 8. filmi izlemeden evvel, daha öncekileri ardarda izleme maratonuna girmek istiyorsanız, Kronolojik sıra veya Yayınlanma sırasına göre gidebilirsiniz. İşte aralarındaki fark:

Kronolojik Sıralamaya Göre Star Wars

Eğer siz de giriş-gelişme-sonuç bölümleriyle, her şeyin genel hikaye gibi gidişatından hoşlanıyorsanız, numara sırasına göre yani 1-2-3-3,5-4-5-6 ve 7 şeklinde izleyebilirsiniz.  Yalnız unutmayın ki, o zamanki teknolojiyle hazırlanan görsel efektler, ilk seriden alacağınız keyfi biraz olumsuz yönde etkileyebilir, hem de işin bütün sürprizi kaçmış olur.

Yayın Sırasına Göre Star Wars 

En önce ilk yayınlanan üçleme ve ardından 2. yayınlanan üçleme şeklinde yani  4-5-6-1-2-3-7-3,5 sıralamasıyla izlerseniz, hem tarihsel olarak daha doğru olur, hem de hikayedeki sürprizler bozulmamış olur.

star-wars-the-last-jedi-film-sinema

The Last Jedi Nasıl Bir Film Olmuş?

Bu 8. filmin önemli özelliklerinden biri, Prenses Leia karakterini canlandıran ve bu sene hayatını kaybeden Carrie Fisher‘in sahnelerinin bilgisayar ortamında yeniden canlandırma yöntemi ile filmde yer alması. İzlerken insanın tüyleri diken diken oluyor. Mekanı cennet olsun.

The Last Jedi bazen duygusal sahnelerin yer aldığı, bazen aksiyonun tavan yaptığı, bazen anıları gözlerinizin önüne getiren, genelinde oldukça heyecan verici bir film olmuş. Klasik Star Wars hayranları zaten keyiften dört köşe şekilde izlerken, seriye yeni başlayan bir kişi de sıkılmadan izleyebilir. Ama bence siz siz olun yine de bu filme gelmeden önce, kendinize bir güzellik yapın ve Star Wars maratonuna girerek, önceki bölümleri de bir izleyin. Dersinize bir çalışın yani illa ki! En kolay ve eğlenceli anlatımıyla öğrenmek isterseniz, işte size serinin bir önceki filmini anlatırken yer verdiğim Star Wars’da Kim Kimdir?

O zaman haydi bakalım! May the Force be with You! (Güç Sizinle Olsun!)

5 YORUM

  1. Bence bu filme gitmeden kesin bu yazıyı okumalı herkes o kadar güzel ayrıntılı anlatmışsınki çok güzel bir ön bilgi olmuş eee geriye ne kalıyor filmi izlemek herkese iyi seyirler…GÜÇ SİZİNLE OLSUN…

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz