Osmanlı Yemekleri workshop’undan daha önce sizlere bahsetmiş ve o gün hazırladığımız yemeklerden fevkaladenin fevkinin de fevkindeki “Hünkar Beğendi“nin tarifini sizlere her zamanki gibi adım adım fotoğraflarla ve en basite indirgenmiş tarifimle vermiştim hatırlarsanız:) Şimdi ise, o gün hazırladığımız ikinci yemek olan Mücver Tarifini yine aynı şekilde ve çok gizli taktikleriyle anlatıyorum. Bu lezzetli ve kolay yemeği (ya da mezeyi diyelim) sanırım ki seveni çoktur:) O zaman haydi üşenmeyin, bir göz atın da buzdolabına! Eğer malzemeleriniz elinizin altında varsa, haydi başlasın bu kolayca yapılan nefis Mücverin hazırlıkları…:)
MÜCVER TARİFİ ve KURU NANELİ SÜZME YOĞURT TARİFİ
Mücver Malzemeleri: (2 Kişilik)
- 1 Adet Kabak
- 1 Tatlı kaşığı Doğranmış Taze Nane
- 1 Tatlı kaşığı Doğranmış Taze Soğan
- 1 Tatlı kaşığı Doğranmış Dereotu
- 1,5 Yemek kaşığı Ufalanmış Beyaz Peynir
- 1 Yumurta
- 2 Yemek kaşığı Un
- 1 Çimdik Kabartma Tozu
- Tuz
- Karabiber
- Kızartmak için 1/2 çay bardağı kadar sıvı yağ
Naneli Süzme Yoğurt Malzemeleri:
- 3 Yemek kaşığı Süzme Yoğurt
- 2 Çay kaşığı Kuru Nane
- Sızma Zeytinyağı
Yıkanmış kurulanmış bir adet kabağı rendeleyeceğiz. “Bunu herkes bilir, nesi var yani?” demeyin… Öyle bildiğiniz gibi kabuklarını soyup, gerisinin tamamını rendelemiyoruz.
Peki ne mi yapıyoruz? Kabuklarıyla birlikte olacak şekilde kabağı yere diklemesine tutarak ve rendeye paralel hareketlerle yukarıdan aşağıda sadece bir kere sürüp, rendeden uzaklaştırıyor, sonra yine üstten aşağı doğru yani tek yöne giderek, çekirdeklerinin olduğu kısma gelene kadar rendeliyoruz.
Neden mi böyle bir şey yapıyoruz? Kabağın suyunu salmaması için. Gördüğünüz gibi çekirdeklere geldiğimiz anda, gerisini kullanmayıp, atmamız gerekiyormuş. Durun! Bunu ben de ilk defa duyuyorum, bakalım daha neler duyacağız?:)
Rendelediğimiz kabağı bir Tel Süzgeçe alıyoruz. Tüm önlemlere rağmen, yine de var olan suyunu da bu şekilde elimizle bastırarak iyice süzüyoruz.
Ve derince bir kaba alıyoruz.
İçine ilk olarak bir Yumurta kırıyoruz.
Sonra , Beyaz Peynir’in tuz oranına göre, çok olmamasına dikkat ederek, 1/2 Silme Çay Kaşığı Kadar Tuz ve istediğimiz kadar Karabiber ekliyoruz.
2 Yemek Kaşığı kadar Un, Kabartma Tozu ve Beyaz Peyniri de ilave ediyoruz.
Sıra geldi Taze Soğan, Dereotu ve Nane’yi ince ince kıyıp, onları da ilave etmeye.
Şimdi hepsini bir güzel yoğuracağız. Biraz cıvık bir karışım olduğu için bunun için isterseniz, siz de benim gibi uygun bir Eldiven kullanabilirsiniz.
Mücver Tarifinin En Önemli Tüyolarından Biri Geliyor:
Tavsiye edilen, bu karışımın buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilmesi… Çünkü kızartırken karışım eğer soğuk olursa, yağ çekmezmiş. Bizim zamanımız olmadığı için beklemedik, ama tadı çok güzel oldu yine de:)
Artık Mücverimiz kızartılmaya hazır durumda.
Teflon bir tavada yarım çay bardağı kadar sıvı yağı kızdırıyoruz. Az sonra bu yağın içinde mücverlerimizi kızartacağız.
En kolay yolu, bir yemek kaşığıyla istediğiniz miktarda mücver malzemesini alıp, diğer kaşığın yardımıyla sıyırarak Kızgın Yağın içine dikkatlice bırakmak…
Sığdığı kadar miktarda mücveri aynı anda kızartabilirsiniz.
Bir tarafı piştikçe diğer yüzünü, maşa yardımıyla çevire çevire, tüm mücver malzememizi bitirene kadar hepsini kızartmayı tamamlıyoruz.
Kızaran mücverleri, sunum yapacağınız tabağa almadan önce, Kağıt havlu serdiğiniz başka bir tabağa alırsanız, kağıt, fazla yağını çekeceği için, tadı daha güzel ve sağlıklı olur.
Şimdi de Kuru Naneli Süzme Yoğurdu hazırlıyoruz 1 saniyede…
Süzme yoğurdun içine, Kuru naneyi döküp, bir güzel karıştırıyoruz.
Bitti gitti! İşte o da hazır:)
Misler gibi elcağızımızla 10 dakikada yaptığımız Mücverimizi şimdi sevdiklerimizle birlikte afiyetle yeme zamanı:)
2 saat içinde, 3 ayrı yemeği eş zamanlı hazırladığımdan, yorgunluktan ve deli gibi acıkmaktan ellerimin titrediğini, tabaktaki bu son resimlerin bulanıklaşmasından da anlayabilirsiniz.
Şimdiden ellerinize sağlık. Yaptığınız ve afiyetle yediğiniz zaman bana da aşağıya yorum bırakmayı unutmazsınız değil mi? :))
Ağızımın suyu aktı valla:) Yemeyeli bi hayli oldu özlemişim.
Görüntüsü bile insanın iştahını kabartmaya yetiyor.
Sizden rica etsem bizim eve de gelseniz canlı olarak yapılışını tarif etseniz ne çıkar sanki:)))
Haydi yapalım:)
Mamma miaaAa, molto bello, yummy.. 🙂
peki 1 adet kabak az gelmedi mi
Tabakta yanyana duran 8 adet mucver, 1 adet kabakla yapildi 🙂
Yemek tarifleri bu kadar açıklayıcı ve bu kadar tadı damakta kalacak lezzetle verilebilinir ancak…Çok Teşekkürler.. Bundan sonra sıkı takipçinizim.
Harika 🙂 Bu usengec sefin usengec yamagida benim ♥
Merhaba. Şef bende çok üşengeçim:-Dmercimek yemeğinde keşfettim şimdi tariflerinizle eşime birseyler hazırlamaya çalışıyorum çok güzel anlatıyor sunuz yeni evliyim yemek tarifi almak için annemi aradığım da gülüyor lar artık siz den bakıyorum bilmediklerimë teşekkür ederim
1 kabak yerine 3 kabak kullansam un, yumurta gibi diğer malzemelerde ne gibi değişiklik olur?
Kabağın sadece dışı mı? İçi ne olacak?
İçi yani çekirdekli sulu olan kısmı hiç kullanılmıyor.
Her daimmmm pratik bilgiler ve pratik tarifler siz harikasınız maşallah üşengeç şef gençler şanslı