Pilavın her çeşidine biterim ama özellikle Tel Şehriyeli Pilavla başka bir aşk yaşarız. Bana kalsa “Nohutlu ve Tel Şehriyeli Pilav” filan gibi kombinler de yapabilirim ama sevgili eşim genelde bu tarz fazla malzemeli karışımlar yerine “Sade” Pilavcılardandır. Ama bakıyorum da sizler arasında da Tel Şehriyeli Pilav sevenler öyle çok ki, benden sık sık Tel Şehriyeli Pilav tarifi anlatmamı istiyorsunuz. Ah siz 40 yılda bir yemek yapmak istersiniz de, ben sizi hiç kırar mıyım? 🙂 Artık Sade Pilav tarifimden sonra, her birinizin birer “Pilav Ustası” olduğunuzu, gönderdiğiniz resimlerden, yazdığınız maillerden ve topladığınız takdirlerden anlıyorum. O zaman şimdi de bir üst level’a atlayalım veeee artık Tel Şehriyeli Pilav da yapabilelim ama değil mi?
Adım Adım Resimli Anlatımıyla TEL ŞEHRİYELİ PİLAVI TARİFİ
Malzemeler
(3-4 kişilik)
1 yemek kaşığı Tereyağ
1 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 bardak Yasmin Pirinci (siz isterseniz Baldo pirinci de kullanabilirsiniz, tercihinize kalmış)
1/2 çay bardağı Tel Şehriye (ya da Arpa Şehriye- her ikisinde de formül aynı)
2 su bardağı Kaynar Su
Arzu ederseniz 1/4 tablet Et veya Tavuk Bulyon (Ben artık hiç kullanmıyorum. Siz de istemezseniz hiç kullanmayabilir ya da evde hazırda et suyu/tavuk suyu varsa onu da kullanabilirsiniz tabi)
1 silme çay kaşığı Tuz
Tel Şehriyeli Pilav Tarifinin Yapılışı
İlk olarak, orta ateşte, mümkünse teflon bir Pilav tenceresine zeytinyağını ve tereyağını koyup, biraz karıştırarak, eritiyorum.
O esnada bir bardak Pirinci, tel süzgeçe döküp, akan su altında, suyun beyazlığı gidene kadar, iyice yıkayıp, nişastasından arındırıyorum.
Tenceredeki yağ ufaktan kızmaya, minik minik köpürmeye başlayınca, önce içine Şehriyeyi döküp, yine orta ateşte karıştıra karıştıra yakmadan kavuruyorum.
Onun rengi koyulaşınca (ama kahverendi olmasın, resimdeki gibi olması yeterli) içine yıkayıp, iyice süzdüğüm pirinçlerimi de ekliyorum.
Karıştıra karıştıra beraber kavurarak, beyaz olan pirinçlerin renginin artık biraz daha şeffaf hale dönüştüğüne şahit oluyorum.
Artık içine kaynar Su dökme zamanı geldi. Kettle’da kaynattığım 2 bardak suyu, elimi tencereden yükselecek buharla yakmamaya dikkat ederek, üzerlerine ilave ediyorum.
Bir karıştırıyorum.
İçine arzu ediyorsam çok azcık Et Bulton katıyorumç Dediğim gibi istemezseniz, bunu yapmak zorunda değilsiniz.
Bir silme çay kaşığı kadar da Tuz ilave ediyorum. Siz daha çok ya da daha az tuzlu seviyorsanız, bunu kendinize göre ayarlayın lütfen:)
Şimdi yine güzelce bir karıştırıyorum ve artık kapağını kapatıyorum.
Bu aşamada hemen altını da en kısığa alıyorum. Benim ocağımda 10 seviye varsa, ben 1 seviyesine getiriyorum ki, en hafif ateşte güzel güzel yavaş yavaş pişsin pilavım.
Zaten 10 dakika gibi bir sürede suyunu çekiyor neredeyse… Aralarda kapağını açmıyorum ki, buharı kaçmasın. Tencere kapağının cam olması burada işime yarıyor:)
Artık suyu kalmadığını gördüğüm anca, kapağını açıp, yine de emin olmak için tahta kaşıkla pilavın ortasında bir yerlerden pilavı kenara doğru çekerek bir boşluk açıyorum ve bakıyorum ki, o boşlukta hiç su görmüyorum, bu demek oluyor ki artık pilavım pişmiş ve artık ocağın altını kapatabilirim.
Elektrikli ocak kullanınca, o bölüm hala sıcak olduğu için, Pilav tenceremi ocakta artık altı sıcak olmayan bir yere alıyorum ve bir kağıt havlu koyup, üzerine kapağını kaparak, 5-10 dakika kadar demlenmeye ve dinlenmeye bırakıyorum.
Demlenme işlemi bitince, kapak terlemiş oluyor, onu o kağıtla silip, atıyorum. İşte enfes bir Şehriyeli Pilav karşımda afiyetle yenmek üzer bana bakıyor. Eh sizi kırmayıp nasıl yapılacağını anlattığım gibi, onu da kırmam, hapur hupur yerim madem:)
1 silme çay kaşığı derken ne demek istediniz? ayrıca çok güzel tarifleriniz var 16 yaşındayım annemden daha güzel kek yaptım sayenizde çok teşekkürler 🙂
Ooo! Harika bir haber bu:) Seninle gurur duydum. Ellerine sağlık!
Silme çay kaşığı derken kastettiğim şu: Bir çay kaşığını tuz doldurduğunu düşün ama tuzun orada tümsek şeklinde değil (yani dolu dolu değil de), sadece çay kaşığının kenarları seviyesinde, dümdüz olduğu bir miktar… Bazıları çok tuzlu sevmediği için en iyisi baştan bu kadar tuz ekleyip, arzuya göre piştikten sonra biraz daha ilave etmek… Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgilerimle 🙂
Üşengeç Şef
Pilav suyunu cekti ama pirincleri hâlâ sert ne yapmam gerek
Belki suyunu az koydunuz veya hızlı kaynattığınız için iyi pişmedi? Başında bekleyerek yarım bardak daha kaynar su ekleyerwk kısık ateşte pirinçler yumuşatana kadar pişirin.
Zeytin yağı yerine çiçek yağıda kullana bilirmiyim
bekarlık zor zanaat:)
Bu adım adım resimli tariflerle bekarlar da mis gibi kendi yemeğini yapabililir ama di mi? 🙂
blogunuzu sürekli takip ediyorum, yayınladığınız yazılar için çok minnettarım 🙂
Aksama 10 kisilik pilav yapmalıyım..
Bana ölçüsünü verirmisiniz?
Pilavin suyunu doktukten sonra hemen kisik ayarami almam lazim?
İnsaAllah yazimi hemen görürsünüz,yoksa birtulu yapmaya calisacagim:)))
Tskler simdiden
Merhaba Sevgili Adsız Takipçim (burada yazar, hala bloguna üye olunmamasına ve adsız yorum bırakılmasına ufaktan bi' teessüf etmektedir:))
Gelelim sorunuza. Valla bu verdiğim ölçü 4 kişilik dersek ve siz de 10 kişiyi ağarlayacağınıza göre, en mantıklısı, verdiğim ölçülerin 2,5 katını kullanmanız. Her şeyi 2,5 katıyla çarparak yani:) Evet, kaynar suyu ilave edip de, şöyle bir alt üst ederek karıştırdıktan sonra, kapağını kapatıyoruz ve hafiften fokurdamaya başladığı an, hemen altını en kısığa alıyoruz ki ağır ağır pişsin. Kolay gelsin çok! Şimdiden ellerinize sağlık:)
Tsk ederim,kurtaricimsiniz..
Aktuell oldugunu gorunce tarifin(cvplarin)
Hemen soruma baktim:)
Blogunuz cok guzel insaAllah uvey olcam 🙂
Su misafirlerimi bi atlatim:))
El ayak hafiften birbirine karışmış ki, "üye" yerine "üvey" yazılmış. hihihih Ellerinize sağlık eminim her şeyiniz harika olmuştur:)
21 yaşında erkek'im
Evde yalnız kaldığım zaman aç kalmamam gerektiğini sizden öğrendim
Bu arada annemi dahi şaşırtmaya devam 🙂
İşte bu! Harikasınız:)
Fast food filan güzel de bir yere kadar:)
Anneye çok sevgiler
çok tatlı içten anlatmıssın bende yaptm pilavımı cok guzel oldu :)) tesekkrlerrr
Şef üşengeç ama tarif güzel :)) ,Erkek olarak çok iyi yemek yaparım ama bu pilav işinden huylanırım.Birde bu tarife göre yapayım dedim süper oldu. Tarif güzel şef iyi 🙂
Şef üşengeç ama tarif iyi 🙂 iyi yemek yaparım ama bu pilav işinden çok hoşlanmazdım malum pirinçlerin türü değişiyor tahta gibi oluyor bazen 🙂 Ama bu şef iyi tarifte iyi buna göre yaptım bir deneme süper tuttu pilav 🙂
Afiyet olsun:)
Annesinden şimdiye kadar hiçbişi öğrenmemiş, 25 yaşında fakat şimdiye dek sadece tost yapmayı ve makarna yapmayı bilen bir de yumurta haşlayabilen biriydim. Diğer yemek tarifleri resimli diil ve yemek yapmayı bilenler için. Ama siz başlangıç düzeyinde o kadar yardımcı ve açıklayıcı anlatıyorsunuz ki sanki birlikte yapıyoruz da ben aşçı yamağınızım gibi. Çok teşekkür ederim. İnanılmaz faydalısınız. Yaşamımdaki 25. yıla kadar boşu boşuna yemek yapmaktan korkmuşum. 😉
Tek kelimeyle "Harikasınız"! Oralarda birilerine birazcık da olsa faydamın dokunduğunu bilmenin verdiği inanılmaz mutluluğu sayenizde doyasıya yaşıyorum. Bloguma üye olmayı unutmayın ki yorumlarınız Adsız" çıkmasın, onlara da yazık di mi ama? :))
Çok iyi tarifler, çok teşekkür ederim.Bekar erkek arkadaşlara tavsiyemdir siteniz!
Annem hastalandı yemek yapmam gerekti.çok tesekkur ederim yardiminiz icin ?
bir türlü tutaramıyorum busefer sizi dinkeyecegim yeni buldum corbalarımda sorun olmadı
Pilava yanlislikla tuz yerine seker atarsak pilavi nasil kurtaririz:')
:)) sut de katin bari sutlaca döndürün hihihi :))
Yine harika
İlk pilav deneyişi heyecanla bekliyoruum ???
19 yasindayim universiyeyi kazanana kadar asla mutfaga girmedim simdi sizin sayeniz farkli farkli yemekler yapiyorum teşekkür ederim harikasiniz 🙂
Sayenizde evime ilk kez gelecek misafirlere pilav yaptım şahane oldu 🙂 elektrikli ocaktan çok korkuyordum dibi tutar diye, ama tam tamına enfes oldu, çok teşekkürler..
Suyunu koyduktan sonra altini cok mu acmak gerekiyo yoksa en kisikta mi pismesi gerekiyor bide ortalama kac dakikada piser
Suyunu koyduktan ve kaynadığını (suyun fokurdadığınıı) gördükten sonra en kısıkta pişirin lütfen. Çok kısa sürede pişer. Tam dakika veremiyorum çünkü ocaktan ocağa değişiyor. Suyunu çekmesine yakın, başında olun. tahta kaşıkla şöyle pilavın dibine kadar inip bir yana doğru çektiğinizde artık dipte su görmüyorsanız olmuş demektir. Altını kapatın ve kapakla arasına kağıt havlu koyup biraz demlendirin. Afiyetle yeyin. 🙂
normalde pirinç pilavından hep çekinmişimdir, çünkü yapımı gözüme hep çok zor görünmüştür. bi de klasik “pilavı tutturmak kolay değildir” düşüncesi ile hep bulgura kaçıyordum taaa ki bugüne kadar. heheheh… tarif aşırı basit ve net, yaptım ve çok güzel olduu :’) çok teşekkür ederim, tariflerinizi çok seviyorum ya:))