Haydi gelin ve bu günün konusu “Aromaterapik” yani “kokulu” bitkilerden elde edilen uçucu “Doğal Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?” olsun, var mısınız? Yüzde yüz doğal yollarla elde edilmiş ve biodinamik özelliklere sahip olan bu yağlar canlılıklarını korudukları için dolayısıyla, titreşimleri ve frekansları var. Bu sayede bizim de frekansımızı ve enerjimizi yükseltme gücüne sahipler. Uyku bozukluğum için yastığa sadece 1 damla damlatmak şeklinde kullanmam önerildiğinde Lavanta uçucu yağını araştırmaya başladım ve bu vesileyle aklımdaki doğal yağlara kavuştum.

gul yagi faydalari 1
Doğal aromaterapi yağları arasında en değerlilerinden biri de gül yağı…

Doğal Aromaterapi Yağlarından Uçucu Yağlar Nelerdir? Nasıl Üretilir?

Çok çok büyük miktarlarda, yani bazen kilolarca, bazen de tonlarca çiçek, tomurcuk veya meyveden, buhar distilasyonu yöntemiyle bin bir meşakkatle elde edilen bu yağlar, yoğun farmokolojik özellikleriyle, o anki ihtiyaçlarımıza göre hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor.

Mesela Gül yağı bu doğal aromaterapi yağları arasındaki uçucu yağlardan biri olarak, Isparta güllerinin, gül yapraklarının su buharı distilasyonuna uğraması ile elde ediliyor. Peki, Yaklaşık 4 ton gül yaprağından, sadece ve sadece 1 litrecik gül yağı elde edilebildiğini biliyor muydunuz? Kekik Uçucu yağı, Bergamot uçucu yağı, Çay ağacı uçucu yağı, Lavanta uçucu yağı gibi pek çok uçucu özellikteki yağ, aynen bu şekilde buharın damıtılmasıyla üretiliyor işte. Ama fayda yerine zarar vermemesi için, kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Peki bunlar neler?

Uçucu Yağ Nasıl Kullanılmalı?

Muhakkak aklınızda bulunsun ki, bu ince yapılı, değerli uçucu yağlar, çok konsantre olduklarından dolayı, allerjik bir reaksiyona sebep olmamaları için, cilde öyle tek başına uygulanmaması ve bunun yerine, illa ki uçucu olmayan, o anki ihtiyaca uygun bir baz yağ ile doğru oranda seyreltilerek kullanılması gerekiyor.

doğal uçucu yağlar - Uçucu yağlar nasıl kullanılır? evde saç maskesi, tırnak uzatan sertleştiren yağ
Doğal aromaterapi yağları arasında bulunan Uçucu Yağlar nasıl kullanılır?

Doğal Aromaterapi Yağları Arasında Uçucu Yağ ve Baz Yağ Farkı Nedir?

“Baz yağ” veya “taşıyıcı yağ” adı verilen ve uçucu yağları seyreltmekte kullanılan doğal aromaterapi yağları, bitki çekirdekleri veya tohumlarından elde edilen, kokusuz bitkisel yağlar. Örneğin Susam yağı, jojoba yağı, üzüm çekirdeği yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi… Ancak bu baz yağların da muhakkak “soğuk sıkım” yöntemiyle elde edilmeleri gerekiyor, çünkü en ufak bir ısıl işlemde yapıları bozuluyor ve insan vücudu için faydalı ve besleyici olma özelliğini hemen kaybediyorlar. Seyreltmede kullanılan oran ise genelllikle 50 ml baz yağ içine sadece 5-10 damla uçucu yağ kullanılması şeklinde oluyor. Sağlıklı bir kişiyseniz, böyle bir karışımı aromatik masaj yağı olarak kullanabilirsiniz ama yine de ilk kullanımdan önce muhakkak alerji riskine karşı cildin küçük bir yerinde test edilmesi en iyisi. Aklınızda bulunsun… Özellikle hamileler, epilepsi, şeker, kalp vs gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar veya 5 yaş altındaki çocukların ciltlerinde bu tarz doğal yağların kullanılmaması gerekiyor.

lavanta yagi ne ise yarar 1
Doğal Aromaterapi Yağları Arasında Lavanta Yağı da özel bir öneme sahip….

Lavanta uçucu yağı ile Konsantrasyon ve Uyku Bozukluğunu Gidermek

Latince ismi Lavandula Angustlfolla olan Lavanta yağı yaraları iyileştirmede, sivilce ve iltihapları iyileştirmede kullanıldığı gibi, aynı zamanda zihni sakinleştirmek, dinginleştirmekte de çok etkili. Eğer konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız, hafızanız istediğiniz kadar iyi değilse, veya siz de benim gibi zihni genellikle gece daha yoğun çalışan insanlardansanız, bunun sonucu olarak yaşanan uyku problemlerinde, kaliteli bir uyku çekebilmek için Lavanta uçucu yağı önerisi karşımıza çıkıyor. Bakalım bende de işe yarayacak mı?

doğal yağlar - Yağlı ciltler için Çay ağacı yağı - Göz çevresi serumu Kuşburnu yağı - Kaş ve kirpik besleyici serum
Doğal Aromaterapi Yağları Arasında Gözenek Sıkılaştırıcı Çay Ağacı Yağı Serumu-Kaş Kirpik Besleyici Serum – Gözaltı aydınlatıcı Serum

Saç bakım yağı, tırnak ve tırnak et bakım yağı, kaş ve kirpik yağı, yağlı ciltlerde sebum kontrolüne yardımcı olan, akne karşıtı çay ağacı serumu gibi daha pek çok doğal ürün, şimdi bir an önce kullanılmayı bekliyor. Fayda gördükçe yeni yazılarda anlatırım. Sizin de kullanıp, yararını gördüğünüz doğal yağlar varsa, aşağıya bana yorum olarak bırakabilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın!

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz