Herkese Merhaba! Yazın rehavetiyle, yok bayram izinleriydi, yok deniz tatilleriydi, yok memleket ziyaretleriydi derken, sınırsızca yedik-içtik değil mi? Oh! Afiyet şeker olsun hepimize! Eh! O zaman şimdi artık şehre döndüğümüze göre, sıra geldi bir an önce hayatımıza çeki düzen vermeye! Bunun da ilk adımı sağlıklı beslenme ile kilomuzu şöyle güzeeelce bi’ olması gereken noktaya taşımak. Ben ve eşim, her sene olduğu gibi, tatil dönüşü yine hemen soluğu, Sevgili Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş‘in ofisinde aldık. Çünkü biliyoruz ki; Her isteğini yersen, her istediğin giyemezsin! Maalesef öyle! 🙂 Bunun da ötesinde, sağlığımız için kilo kontrolü yapmamız hayati önem taşıyor. Sizleri de düşündüm ve Uzman Diyetisyenimizden bu konuda güzel tüyorlar da aldım. Haydi röportajımızı keyifle okuyun ve hayata geçirmeye bugünden başlayın! Ben diyetime başladım bile! Şimdi sıra sizde!

Bayram ve yıllık izinler sağolsun! Çoğunu tatillerde geçirip, harika anılar ama sevimsiz fazlalıklarla, işte bir Yaz mevsimini daha bitirdik. Şimdi bize bu fazlalıklar henüz vücudumuza oturmadan ve giyinmeyi tam bir zulme çevirmeden, güzel, sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kurtulmak için neler önerirsin?

Öncelikle kesinlikle bir sonraki Pazartesiyi beklemeden hemen bu dakika itibariyle aksiyona başlayın derim. Yani eğer yarın diyete başlıyorum bugün nasılsa serbestim diye koca bir dilim keki mideye indirmek üzereyseniz, olay mahalini derhal terkedin. Çünkü siz erteledikçe kilolarınız vücudunuzu daha da benimseyecek ve terkederken de her türlü zorluğa başvuracaklardır.

Kendinize güzel bir plan yapın ve yemekten hoşlandığınız sağlıklı besinlerin listesini çıkarın. Hiç vakit kaybetmeden alışverişe çıkıp (çikolata ve pastane reyonunu es geçerek ) listenizdeki tüm yiyecekleri tamamlayın. Tüm öğünlerinizde ne yiyeceğinizi aşağı yukarı planlayın, son dakika sürprizlerine ve açlık krizlerine yenik düşmeyin. Özellikle kan şekerinizi düzenleyen ve ana öğünlerde çılgınca yemenizi engelleyen, sağlıklı ara öğünleri unutmayın. Ara öğünler diyetlerin en keyifli kısımlarıdır kendinizi bir avuç kuruyemiş ve latteyle şımartıp akşam yemeğine keyifle oturun. Eh! Bir de porsiyonları küçültüp, bol su tüketimini de eklersek “Güle güle pis yağlar!” diyebiliriz.

diyet-listesi-diyetisten-tavsiye-ceylan-akis

Peki “Hızlı alınan kilolar, hızlı verilir” diye bir kural var mıdır?

Genellikle bu kural gecerli olmak üzere, her şey sizin kendi metabolizmanızda biter. Eğer kilo verirken dirençli bir yapınız varsa, ne kadar çabuk alırsanız alın, veriş hızınız yine size özgü olacaktır. O zaman ne yapmalıyız dersen, önlemi önceden alıp kontrolü elden bırakmamak en doğrusu olacaktır.

Zaten kontrolü elden bırakmamak, aslında kilo korumanın da anahtarı gibi. Doğru mu?

Evet çok doğru bir tespit aslında. Maalesef insanlar diyet olayına sanki bir süre yapılıp, sonrasında prensipleri tamamen rafa kalkacak bir süreçmiş gibi yaklaşıyor. Aslında diyet dediğimiz şey; “Sağlıklı beslenme” biçimidir ve size özgü küçük değişikliklerle, genel sağlık kurallarına uygun olarak benimsediğiniz bu prensipleri tüm yaşantınızda uygulamanız gerekmektedir. Ancak o zaman hem sağlığınızı hem de kilonuzu korumanız ve mutlu olmanız mümkün olacaktır.

İyi ama diyet yapmak bazılarımızı, hem çok sıkar, hem de mutsuz eder. Kısıtlamalar bir süre sonra hayatı iyice sıkıcı yapmaya başlar. Yok mudur şöyle yasaksız, kısıtlamasız bir diyet programı?

Aslında bu iş, tamamen sizin sağlıklı beslenmeye nasıl baktığınızla alakalı. Sağlıklı beslenme vücuda sağlıklı besinler almanın yanında, ruhu da beslemeyi içerir. Ve ruhlarımız bazen çok da sağlıklı kategorideki besinleri istemez. İşte o zaman orada kişinin kendisini çok kısıtlayıp sonrasında önüne geleni kontrolsüzce tüketmesi yerine, normal bir porsiyonda yemek istediği her ne ise yeyip, sonra sağlıklı beslenme yolcuğuna devam etmesi, yapabileceği en doğru şey olacaktır.

Gerekirse sonraki öğünlerde bu yaptığı kaçamağı dengeleyerek ya da porsiyon ayarlamaları yaparak, her şeyi tüketerek formda olmak mümkündür. Her zaman söylediğim bir söz vardır: “İnsanları şişmanlatan; canları çok istediğinde veya özel günlerde tükettikleri besinler değil, rutinlerinde yani geri kalan çoğu zamanda tükettikleri besinlerdir.” O yüzden genel olarak sağlıklı beslenirken küçük kaçamaklara elbetteki yer vardır. Ama eğer kaçamak dedikleriniz bir gün tüm hayatınızı ele geçirir ve “rutinleriniz” haline dönüşürse, işte o zaman şişmanlama ve buna bağlı hastalıklar kaçınılmaz olacaktır.

diyet-listesi-diyetisten-tavsiye-ceylan-akis

Hayatta her şeyde olduğu gibi burada da önemli olan “Denge”. Peki diyete başlamak isteyen sevgili takipçilerime birkaç motivasyon tüyosu verebilir misin?

Tabi ki seve seve.:)

  • Öncelikle değişimi ve hatalarınızı düzeltmek isteyen kişi “Siz” olun!
  • Zayıflamanın ve sağlıklı beslenmenin sizi ne kadar iyi hissettirdiğini kendinize hep tekrar edin.
  • Sosyal medyada takip ettiğiniz, sizi yoldan çıkartıcı yemek sayfalarını bir süre askıya alın.
  • Evinizde sizi uyarabilecek, zaafınız olan zararlıları kesinlikle evden çıkarın. “Dolapta 1 kutu en sevdiğim çikolata var ama ben asla yemiyorum” dediğiniz son seferi hatırlayın.
  • En önemlisi de sizin de duyguları ve yanlışları olabilen bir insan olduğunuzu unutmayın.
  • Yediğiniz en ufak yanlış besinde kendinize kızıp daha büyük yanlışlıklara sürüklenmeyin.
  • Hemen toparlanın, yanlış yapabileceğinizi ve bunun çok normal olduğunu kendinize tekrar edin ve DEVAM EDİN!

Evet değerli okuyucularım… Ben 2 gün önce çok motive bir şekilde diyetime başladım ve kendimi şimdiden çok iyi hissediyorum. İhtiyacınız varsa haydi darısı sizin de başınıza!

Instagram’dan da beni ve diyet serüvenimi takip etmek isterseniz hesabım: UsengecSef

Beslenme Uzmanı/ Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş İletişim Bilgileri

Adres:  Mısra Sokak, No:5 Emel Apt. D:1 Feneryolu, 34724 Kadıköy/İstanbul

Tel: (0531) 868 88 52

Instagram: Ceylight

Web: www.ceylanakis.com.tr

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz