karadeniz-yemekleri-hamsi-muhlama

Şimdi sizlere, sabahtan beridir koşturmaca halinde olduğum ve bu sayede bırakın yemeğe, sipariş vermeye bile zamanımın olmadığı bol yağmurlu ve kapalı, ama bir o kadar da maşallah bereketli bir Pazartesi gününde, geçenlerde Elite World Hotel İstanbul’da katıldığımız Karadeniz Günleri’nden ve oradaki yöresel yemeklerden bahsedeceğim.

Dolayısıyla sakın bana, “Ahhh bu bize yapılır mı?” “Vay efendim, ekrana bakarken, dibimiz düştü” filan diye hiiiiç boş yere serzenişte bulunmayın, çünkü dedim ya, ben de şu anda arada derede içtiğim bir kase çorbayla idare eden, aç bil-aç halimle bu satırları yazıyorum:)

Efendim gelelim keyifli davetimizin detaylarına…
bloggerlar

Sulu kar beklenen bir Cumartesi öğleden sonrası, 8 blogger arkadaşım, Şebnem, Serap, Esra, Büşra, Burçin, Enda, İlknur ve Ben, Taksim Talimhane’de yer alan Elite World Hotel İstanbul’da buluştuk. Yeri oldukça merkezi… Talimhane’deki Habertürk binasının hemen karşı çaprazında olan 5 yıldızlı yeni, şık ve güzel bir hotel…

Öğle yemeği zamanı olduğu için içeride, Kemençe ve Gitarla canlı çalınan Karadeniz müzikleri eşliğinde, yemeklerinin tadını çoktan çıkartmaya başlayan başka misafirleri de görünce, bizim için tasarlanan uzun masaya geçtik.

istanbul-karadeniz-yemekleri

Otelin Ödüllü Aşcısı Mithat Bey, hazırladığı bütün yemekler hakkında ön bilgi verip, soruları yanıtladı. Derken alternatifli menüden tercihlerimizi belirledik.

Bir Mısır canavarı olarak, ilk tercihimi Sütlü Mısır Çorbasından yana kullandım ve oldukça memnun kaldım.

istanbul-karadeniz-yemekleri-misir-corba

Bazı arkadaşlarım, kara lahana çorbası ile başlangıç yaptılar.
istanbul-karadeniz-yemekleri-kara-lahana-corba

Mısır Ekmeği masanın olmazsa olmazı zaten.

istanbul-karadeniz-yemekleri-misir-ekmegi

istanbul-karadeniz-yemekleri-fasulye-tursusu
Fasulye Turşusu

Arzu edenlere Zeytinyağlı Pazı Sarması ve Pezik Mücveri de geldi.

istanbul-karadeniz-yemekleri-pazi-dolmasi
Zeytinyağlı Pazı Sarması

istanbul-karadeniz-yemekleri-pezik-mucveri
Pezik Mücveri

Ben ara sıcak tercihimi Bal kabaklı Gözlemeden yana kullandım. Bal kabağı gibi tatlı bir şeye, bu tarz bir sunumda çoğu kişi alışık olmadığı için beğenmeyebilir ama ben sevdim.

istanbul-karadeniz-yemekleri-bal-kabakli-gozleme
Bal Kabaklı Gözleme

Ardından sırada Karadeniz Mutfağının en önemli yemeklerinden Mihlama servisi vardı.

istanbul-karadeniz-yemekleri-muhlama

Bazılarımız yine Hamsiden şaşmadı ve Hamsi Tava denedi.

istanbul-karadeniz-yemekleri-hamsi-tava
Kapanışta çok methini duyduğumuz Hamsiköy Sütlacını mı denesek diye düşünürken, Şefimiz, çok iddialı olduğu Tahinli ve Cevizli Kabak Tatlısını özel olarak önerince, tabi ki onu kırmadık. Ama yanında Kaymak da isteriz dedik, o da bizi kırmadı:)

istanbul-karadeniz-yemekleri-kabak-tatlisi
Tahinli ve Cevizli Kabak Tatlısı
İstisnasız masadaki herkesin bayıldığı ve bitmemesini istediği bu tatlı, kirece yatırılmış Kabak, altında Tahin, yanında Kaymak ve üzerinde yenilebilir çiçeklerle sunuluyor. Tarifinden de anlayacağınız şekilde, “yeme de yanında yat” denilen türden bir tatlı…

istanbul-karadeniz-yemekleri-kabak-tatlisi

Çocukluğumuzda kırlarda bayırlarda görüntüsünden, kokusundan gaza gelip, ağzımıza attığımız çiçekleri saymazsak, ilk defa çiçek yedim ve tadı çok güzeldi:) Yenilebilir çiçek olarak gurme marketlerde ve Makrocenter’da filan bulunabiliyormuş.

 

2 YORUM

  1. Merhabalar,
    Trabzonluyum, memleket hasreti çeken biri olarak okudum yazınızı ve memleketimde hissettim az da olsa sayenizde, bu yüzden çok müteşekkirim. Yalnız izninizle herkesin doğru bildiği bir yanlışı düzeltmek istiyorum, fotoğraflardan birinde "Mihlama"dan bahsetmişsiniz. Resimdeki yemeğin adı "Kuymak"tır. Mihlama denilen yemek, köy peyniri bol tereyağda kavurularak yapılan bir yemektir ve aslında adı da "Muhlama"dır…

    Blog sitenizi dijital canavar aracılığıyla gördüm, takipteyim… Yeni açtığım kişisel bloguma da beklerim.. Saygılar…

    http://www.murat-aktas.com

    • Öyle güzel yazmışsınız ki, bana o günü tekrar yaşattınız, çünkü biz de şefle aynı konuyu konuştuk ve Muhlama diye geçen bu yemekle daha önce yediklerimizin hiç benzeşmediğini belirttik. Daha çok peynirli ve bol tereyağında, ekmekle alındığında peynirin eriyerek uzadığı bir şeydi hayalimizdeki, ama bunun da başka bir çeşidi olduğu söylenmişti demek ki bu aslında Kuymakmış:) Sayenizde öğrenmiş olduk. Dijital Canavarıma sevgiler. Teşekkürler! 🙂

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz