DCIM100GOPROGOPR0941.JPG

Çocukluğu her Yaz deniz kenarında geçmiş ve sudaki en sevdiği aktivite, denizde ya da havuzda koşmak olan biri olarak, bir Suda Koşu / Aquarunning antrenörü olan Benhür Öncel, benimle instagram üzerinden irtibata geçerek, tanışmak ve Bodrum’da birlikte de antrenman yapmak istediğini belirttiğinde, “İşte tam da benim gibi birisi!” diye düşündüm. İlk olarak yanında getirdiği Suda Koşu / Aquarunning aksesuarlarını giydim. 50 dakika sürecek olan ilk birebir dersimiz suda ısınma hareketleri ile başladı ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadım desem yeridir. Benhür Öncel ile antrenmanımızdan keyifli dakikalara yer veren ve instagramda paylaştığım Suda Koşu / Aquarunning videomuza şuradan ulaşabilirsiniz. Haydi gelin şimdi, göstermiş olduğum performanstan dolayı, beni daha da motive eden Sevgili Benhür Hoca’yı yakından tanıyalım. Suda koşunun karada koşuya göre avantajlarını, kilo vermeye ve sıkılaşmaya katkılarını, mevcut sakatlıklardan kurtulma konusunda faydalarını tek tek sorup, kendisinden dinleyelim.

usengec sef bodrum
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum’daki suda koşu antrenmanımızdan…

Merhaba Benhür Öncel! Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

1986 Bodrum doğumluyum. Üniversiteyi Aydın Adnan Menderes Üniversitesin’de İşletme Fakültesi’nde okudum. Küçük yaşlardan beri profosyonel lisanslı atlet olarak, yurt içinde, orta ve uzun mesafe yarı maraton yarışmalarında yarışmaktayım. Atletizm Federasyonu’nun yapmış olduğu yarışmalarda ödüllerim bulunuyor. Sporculuğumun yanında kurumsal hayatta 10 yılı aşkın, aktif özel sektör çalışma tecrübem bulunuyor. Koşuya olan tutkum sebebiyle kurumsal hayatın çalışma temposu içinde koşuyu hiçbir zaman bırakmadım. Koşu performansımı çalışma hayatımla bir süre ilerlettikten sonra çalışma hayatımı bitirip, tutkumun peşinden koşarak, hem Suda Koşu / Aquarunning ve hem de Wellness ve ikinci kademe atletizm antrenörü olarak hayatıma devam ediyorum. Medikal Egzersiz Uzmanı sertifikam da bulunuyor.

Benhur Oncel’s Aquarunning ‘in doğuş öyküsünü paylaşabilir misiniz ?

Atlet olduğunuz zaman belli bir mesafede antrenman yapmanız gerekir. Bu aslında kemiklere ve eklemlere de doğal olarak yük bindirir. Bende de yoğun yarış dönemlerinden birinde, ağır bir idman esnasında kaval kemiğimde bir stres kırığı oluştu. Bunun sonucunda Amerikalı antrenörümün tavsiyesi üzerine “Suda Koşu” / Aquarunning antrenmanlarına başladım. Stres kırığı sonucu oluşan sakatlığımı baskı ve zorlama olmaksızın bu aktivite ile geçirebileceğimi söyledi. Suda Koşu / Aquarunning ile iyileşme sürecini hızlandırarak ve en az performans kaybı ile kaldığım yerden antrenmanlarıma devam etmemi sağladı. Benim için müthiş bir deneyim oldu. Çünkü rehabilitasyon sürecinde bir sporcu için en önemli korku; sağlıklıyken edindiği spor performansında oluşabilecek aşağı gidiş ve tabii ki alacağı kilolardır. Bu aktiviteyi yaparak hem iyileştim ve hem de spor gücümden hiç bir şey kaybetmedim.

Bilahare; edindiğim bu tecrübe beni bu konuda daha fazla öğrenmeye teşvik etti. İngiltere’de aldığım STA (Swimming Teachers Association) onaylı lisans eğitimleri ve yaptığım çalışmalar sonucu Suda Koşu (Aquarunning) eğitmeni oldum. Sertifika hocamdan aldığım bu eğitimi, kendi koşu tecrübeme uyarlayarak, tamamen kendime özgü ve tarafımdan planlanan Suda Koşu / Aquarunning teknik ve taktik sistemi yarattım. Bu sisteme göre de antrenmanlarımı oluşturuyorum. Bunu da yaklaşık 4 yıldır, ders verdiğim öğrencilerime aktarıyorum. BENHUR ONCEL’S Aquarunning patentli markam ile, bu işi ülkemizde ilk ve tek yapan kişi olmanın gururunu yaşıyorum. Türkiye’de bu aktiviteyi tanıtmaya ve herkesi, suyun gücünden faydalanmaya davet ederek, insanların hayatlarını değiştirmeye devam ediyorum.

Suda Koşu / Aquarunning Antrenmanı ile kilo verme, zayıflama
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum’da bir suda koşu antrenmanı

Suda Koşu / Aquarunning Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Suda Koşu / Aquarunning; bir bel kemeri yardımıyla suda ayaklarınız yere değmeden ve eklemlere yük bindirmeden, maksimum kalori harcayarak ve eğlenerek, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir aktivitedir. Yüzme bilmeye gerek yoktur. Suyun kaldırma kuvveti ve direncinden yararlanılan bu aktivite; zorlanmaksızın ama suya karşı bir dirençle yapılır. Suda Koşu / Aquarunning; sakatlık esnasında dahi antrenmanlara devam etmenizi sağladığı gibi, normal antrenmanlara ilave, farklı faydalı bir idman programı olarak da uygulanır. Sahip olunan fitness seviyesini 3-6 hafta boyunca %80 seviyesine kadar korur. Suda Koşu / Aquarunning; tıpkı karada yürüme, koşma, esneme haraketlerini taklit eder, ancak karada koşmaya kıyasla vücut için hiç bir darbe yaratmaz.

Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum'daki suda koşu antrenmanım
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum’daki suda koşu antrenmanımızdan…

Aquarunning’i suda yapılan diğer aktivitelerden ayıran farkı nedir?

Suda Koşu / Aquarunning’in en önemli farkı: bir bel kemeri yardımıyla suda asılı kalınarak ve ayaklar tabana değmeksizin yapılmasıdır. Oysaki suda yapılan diğer fitness hareketlerinde, yüzme hariç ayakların yere değmesi zorunludur. Bu da eklemlere binen yük miktarını %50 ye kadar artırmaktadır. Suda Koşu / Aquarunning‘ de; su ancak boyun bölgesine kadar geldiği için, yük miktarı %10’a kadar düşer. Bu da nerdeyse kişinin, karaya kıyasla kendini hiç zorlamadan antrenman yapması demektir.

Karada koşu ilkelerini ben, suya uyarlayarak kişiye özel programlar yapılmasını sağlıyorum. Kişinin benimle çalışmaya başlamadan önce tüm sağlık yapısını (belge alarak), risk analizini, ihtiyacını, ve yaş durumunu ölçümleyerek, kişiye özel bir çalışma programı hazırlıyorum. Nabız ve kişinin dayanıklılığını dikkate alıyorum. Kişinin gelişimini bu veriler ile günlük takip edip performansının devamlılığını sağlıyorum. Aldığım sonuçlar; aşırı kilolu, ortapedi amaliyatları sonrası harekete ihtiyacı olan ve doktorun tavsiyesi sonucu hareket etmesi gereken, sakat sporcular ile, genel sağlığını korumak isteyen kişilerin bu
aktiviteden fazlasıyla memnun kaldığını gösteriyor.

Suda Koşu (Aquarunning) Yararları Nelerdir?

Koşu hayatının gereklerinden biri; koşunun eklemler üzerindeki darbe etkisini azaltan, çapraz idmanlara ağırlık verilmesidir. Suda yapılan aktiviteler bu açıdan çok önemli, tamamlayıcı idmanlardan sayılır. Öncelikle, karada koştuğumuz zaman ağırlığımızın 7-8 katı kadar, dizlere, eklemlere, belimize ve topuklarımıza baskı ile karşılaşırız. Oysa derin su içinde koştuğumuz zaman, böyle bir darbe etkisinden söz edemeyiz. Bu durum sakatlık riskini minimuma indirir. Dahası dayanıklılık ve kuvvet çalışması yapmamıza olanak sağlar. Hareket ettikçe dirençle karşılaşırız ve çok yönlü bir ağırlık çalışması yapmış oluruz.

Suda koşunun faydaları sadece bununla da sınırlı değil. Su içinde hareket etmek kaslarımıza masaj etkisi uygular. Bu masaj etkisi, kan dolaşımımızı arttırır, bedenimizi sakinleştirir ve yorgunluğumuzu azaltır. Fitness seviyemiz bu sayede yükselmiş olur. Su içinde yapılan bu aktivite ile metabolik kirlilikler yok olur, kalp fonksiyonları iyileşir. Fazla kilodan şikayetçi kişilerin kilolarını hızlı bir şekilde vermelerini sağlar. Suyun direnç etkisi havadan 12 kat daha fazla olduğundan, harcanan kalori miktarı karada yürümeye oranla çok daha fazla olur.

Suda Koşu / Aquarunning ile etkili kilo vermek mümkün müdür?

Karada yürüme 1 dakikada 8,5 kalori yaktırırken, suda yürüme 1 dakikada 11,5 kalori yakma ile başlıyor. Kişinin metabolizmasına bağlı olarak 60 dakikada 600-800 kalori arası yaktırır diyebiliriz. Bu sayede aquarunning ile etkili kilo vermek mümkün. Karada ağrılarından ve sakatlık durumundan dolayı fiziksel hareket kısıtlılığı olan kişiler için de, mucize bir spor sayılır. Suyun kaldırma etkisi ile hareket özgürlüklerini geri kazanıyorlar ve iyileşme sürecini hızlandırıyorlar.

Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ve antrenman esnasında kullanılan aksesuarlar

Suda koşuyu kimlere önerebilirsin?

Suda koşuyu farklı bir aktivite olarak yapmak isteyen herkes yapabilir. Özellikle de;

  1. Kireçlenme, yorgunluk sendromu, kronik ağrısı olan kişiler
  2. Ortopedi ameliyatı, diz protezi uygulaması, diz sakatlıkları geçiren kişiler
  3. Sakatlanmış sporcular
  4. Kas gelişimine ve kuvvetlenmesine ihtiyaç duyan kişiler
  5. Spor yapmak isteyen, fakat karada spor yapamayan kişiler
  6. Fazla kilodan şikayetçi kişiler
  7. Gelişim çağındaki çocuklar

Bodrum’da Suda Koşu / Aquarunning dersleri veriyorsun. Bu spora ilgi nasıl ?

Bu spora başladığımda, ülkemizde kimseler tarafından bilinmiyordu. Etkilerinin kimse farkında değildi, oysa yurt dışında 50 yıldır bilinen, tanınan, uygulanan bir aktivite. Ben de bu sporu, 5 yıl önce sağlık nedenleriyle uygulayarak, önce ülkemize ve sonrasında Bodrum’a getirdim. Deniz ve havuz imkanları daha fazla olduğu için çalışmalarımı ağırlıklı olarak Bodrum’da yapıyorum. İnsanların bu spora ilgisi ve merakı yoğun bir şekilde günden güne artıyor.

İlk zamanlarda Bodrum Belediyesi sosyal tesislerinde ders vermeye başladım. Çevremde bu sporun faydalarını bilen diyetisyen, ortopedist, fizyoterapistlerin desteğiyle daha fazla insanlara ulaştım. Sonrasında Salmakis Otel Spa &Resort ‘de özel dersler vermeye başladım. Diğer wellness otellerinde de verdiğim dersler ile hızlı bir şekilde tanındım. Her Yaz İstanbul’dan gelen, bu sporu seven üyelerimle kendi özel havuzunda ya da denizde grup veya birebir ders vererek aquarunning sporunu insanların sevdiği, tercih ettiği, talep edilen bir aktivite haline getirmeyi başardım. En büyük reklamım, kişilerin bu sporun faydasını görüp çevresine tavsiye etmesi ile oldu.

usengec sef bodrum suda kosu
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum’daki suda koşu antrenmanımızda kullanılan aksesuarlardan bazıları…

Ders esnasında tedarik ettiğin aksesuarlar neler? Bunlar olmazsa olmaz mı ?

Yapmış olduğumuz aktivite; derin su antrenmanıdır, yani ayaklarımızın yere değmediği su seviyesinde antrenman yapıyoruz. Bunun amacı vücuda binen kilo miktarını %90 kadar düşürmek. Yani normalde 100 kilo olan birisi, derin suda koşarken 10 kilo ağırlığında oluyor, bu da kişinin sakatlık riskini ortadan kaldırıyor. Suda koşarken dikey pozisyonda durmanız gerekiyor. Bu sebeple dik bir duruş için bir su kemeri kullanılması şart.

Omurga sağlığınızı korumak ve doğru bir duruş elde etmek için, bu malzeme olmadan derin suda koşmanız mümkün değil. Aksi halde suda batarsınız. Bu spor ile ilgili çok fazla çeşitli ekipman olduğunu söyleyebiliirim. Benim tercih ettiğim ekipmanlar ise köpük dumbell, köpük ayak bileği ağırlıkları ve el bileklerine takılan ağırlıklar. Bu ekipmanlar sayesinde suyun direncini artırıp, antenmanın zorluk seviyesini belirleyebiliyorsunuz. Bir diğer olmazsa olmaz malzeme ise ,suya dayanklı ayakkabı edinmek. Ayakkabı giyildiğinde su içinde vücut dengesi sağlanıyor, ayak tabanınızın aşınmasını engelliyor ve daha
fazla kalori harcamanıza yardımcı oluyor.

Yeni başlayanlara kolay uyum sağlamaları için tavsiyelerin nelerdir?

Suda Koşu / Aquarunning sporunu her yaştan herkes, kolaylıkla yapabilir. Normalde her sporun, eğer usulune uygun yapılmazsa, kendine özgü dezavantajlı yanları olabilir ve sakatlanma yaratabilir. Örneğin; koşmayı kuralına uygun yapmayan kişide stres kırığı, dizlerinde problemler, ağrı, topuk dikeni gibi sorunlar olabilir. Ancak beline kemerini takan bir kişi, su içinde karada koşma, yürüme hareketini sakatlanma riski olmaksızın, son derece rahat bir şekilde yapabilir. Bu sporu hedefine uygun yapmak isteyen, sakatlık sonrası iyileşme sürecinde teknik olarak çalışmak isteyen, sporcu ise branşına özgü özel bir planlama ile detaylı ve teknik çalışmak isteyenler için Suda Koşu / Aquarunning ‘i bilen, koşma kültüründen gelen bir eğitmen ile çalışmaları uygun olacaktır.

Suda Koşu antrenmanı esnasında başından geçen komik olaylar var mı?

Su ve su içi aktiveler eğlencelidir. Stres atmak için ideal bir ortam sunuyor. Komik bir olay yaşamadım, fakat derslerin çok gülerek ve eğlenerek geçtiğini söyleyebilirim.

benhur oncel aquarunning suda kosu
Suda Koşu / Aquarunning Antrenörü Benhür Öncel ile Bodrum’da bir suda koşu grup antrenmanı

Okuyucularımız Suda Koşu Aquarunning için özel ders almak isterse sana nasıl ulaşabilir?

Instagram hesabım aquarunning_tr ‘den ve (0543) 620 62 18 nolu irtibat telefonumdan benimle iletişime geçebilirler. Hakkımda daha çok bilgi almak, bana erişmek isteyen ve koşu ile ilgili diğer yazılarımı okumak isteyenlere web adresim www.benhuroncel.com ‘e göz atmalarını öneririm.

Son olarak, Üşengeç Şef web sitesi okurlarına söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Karada spor yapmanın bilinen zorluklarından dolayı, kişileri su içinde hareket etmeye davet ediyorum. Su içinde hareket etmenin çok yönlü bir çalışma olduğunu farketmelerini istiyorum. Tüm katılımcıların suyun iyileştirici gücünün mucizevi etkilerini hissetmelerini ve kendilerindeki değişimi görmelerini amaçlıyorum. Sizinle de bu spor sayesinde tanıştığım için çok mutluyum. Suda Koşu aktivitesini seven, yeteneği ve deneyimi olan sizin gibi birisiyle bu antrenmanı yapmak, benim için çok keyifli oldu. Antrenmanda göstermiş olduğunuz performanstan dolayı, sizi tebrik ettiğimi okuyucularınıza da söylemek istiyorum. Bu sporla ilgili röportajımızla, okuyucularınıza ufak da olsa bir farkındalık ve motivasyon katabildiysem, ne mutlu bana… Herkese aktif ve hareket dolu günler diliyorum. “Yapabilir miyim?” diyerek, ertelemeyin! Suda Koşu / Aquarunning ile siz de hayatınızı değiştirin!

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz