Bodrum kahve mekanları
Zai Bodrum'un bahçesinde keyifli bir günden

Hiçliğin ortasında bir değer  yaratmak ve o değerle, Bodrum’a kültürel anlamda örnek teşkil edecek bir yol çizmek… Popülarizmin ve birbirini taklit eden mekanların adeta cirit attığı bir ortamda bu kaygıların hiçbirini taşımadan, belki de sadece “Sanat için sanat” yapmak adına bundan 3 yıl önce açılmış bir mekan Zai Bodrum. Ve o mekan, zamanla “Halk için sanat” kavramına evrilmiş, belki de halkı evriltmiş. İşte böyle sofistike, ama bir o kadar basit bir yer Zai Bodrum.

İsmi antik kültürde “Zeytin” anlamına gelen Zai Bodrum Konacık’da “Nasıl yani? Burası mı?” diyeceğiniz bir lokasyonda ve kapısından içeri girdiğinizde, size sonsuz huzur hissini aşılayan bir mekan. İlk senelerinde daha küçük ve sadece kütüphane ve 3. dalga kahve dükkanı bölümünden oluşurken, gelen taleple daha da büyümüş ve yemek servisini de Gastro bölümüne ilave etmiş.

Zai Bodrum – Kütüphane ve Bahçe Bölümleri

Mekanın iç bölümünde yer alan ve yerden tavana kadar kitapların yer aldığı Kütüphane bölümünde sessizlik en önemli kurallardan. Unutmadan Zai Bodrum’a 15 yaş altı kabul edilmiyormuş. Burada kategorize edilmiş kitaplar arasında ilgi alanınıza göre tercihinizi yapıp, yine bu iç kısımda kalmak koşuluyla, dilediğiniz gibi okuyabiliyorsunuz. Kısaca ödünç alınan kitapların, bahçe kısmına çıkartılmasına izin verilmiyor. Ama buradan satın alacağınız veya yanınızda getirdiğiniz kendi kitabınızla bahçe kısmında da kitap okumanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

zai bodrum kutuphane
Zai Bodrum – Kütüphane

Aynı Zai isminin anlamındaki gibi, yüzlerce yıllık devasa zeytin ağaçları altında, etrafınızdaki birbirinden değerli sanat eserleri arasında, sadece akan suyun şifalı sesleri ve yemyeşil doğa ile baş başa, keyif kahvenizi yudumlayabilir ya da arkadaşlarınızla ortamın sessizliğini ve huzurunu bozmadan sohbetler edebilirsiniz.

İşte buraya kadar övgüler dizdiğimiz mekana, şimdi biraz da yergi zamanı…

Zai Bodrum’un Menüsü ve Servis Kalitesi

Gastro bölümü açıldıktan sonra, yabancı dostlarımızla keyifli bir akşam yemeği yemek üzere burada buluştuğumuzda oldukça heyecanlıydık. İçeriğine göz attığımızda hemen fark ettik ki, maalesef en hafifinden “kötü” bir menüsü var. Aşırı sınırlı olan menüsündeki seçenekler, özensizce belirlenmiş sanki. Ama fiyatlar konusunda fazlasıyla özenilmiş. Zira hepsi ateş pahası. Servis elamanları ve işletmesi de, mekanın Tripadvisor yorumlarından da açıkca göreceğiniz üzere, oldukça asık suratlı ve işinde isteksiz.

Porcini, kestane ve şitake mantarlı (3 mantarlı) pizza siparişi verdiğimizde gelen ve fiyatı 85 TL olan, tabak boyutundaki pizza, kenarlarında kömürleşmiş baloncuklarla geldiğinde, “Sanki biraz yanmış gibi, değil mi? diye sorduğumuzda, ekşi maya hamurundan öyle olduğu söylendi ki bu kabul edilecek bir bahane değildi. Ekşi mayalı hamurla, normalden daha “Sağlıklı” olma iddiasındaki bir yemek, son tahlilde, pişirilme aşamasında fırında yeterince çevrilmediği için, kenarları yanarak kömürleşmiş, “kanserojen” olma ihtimali yüksek bir gıdaya dönüşmüştü sonuçta….

zai bodrum pizza 2
Zai Bodrum – Üç Mantarlı Pizza 85 TL

Menüdeki neredeyse “fine-dining” seviyesinde rakamlar ödemek durumunda olduğunuz yemekler, maalesef konfordan uzak, toplama masalar ve sandalyeler arasında, oldukça karanlık bir ambiyansta, genel bir düzensizlik ve özensizlik içinde ve gayet lezzet yoksunu olarak sunuluyor sizlere. Ve gece boyunca sipariş edilen onca şeyden akıllarda kalan tek geçer lezzet; sadece porsiyonu 60TL’ye satılan ve detaylarını yakın plan çektiğimiz, bu ufacık humus oluyor. (Köz patlıcan 75 TL, kokteyller 75 TL, tatlı 32 TL)

zai bodrum humus
Zai Bodrum – Humus 60 TL
zai bodrum sarkuteri
Zai Bodrum – Şarküteri tahtası 85 TL

Yağlı kağıt üzerinde servis edilen peynir tabağının, nasıl sunum yoksunu olduğu sizin de dikkatinizi eminim çekmiştir.

Zai Bodrum - peynir tabağı- menü
Zai Bodrum – Peynir tahtası 55 TL

Zai Bodrum’un Gastronomik Rönesans İhtiyacı

Sonuç olarak huzur ve sanatın merkezi Zai Bodrum, gastronomik anlamda acil bir rönesans geçirmek zorunda. Umarız mekan hakkındaki yorumların büyük çoğunluğunda dile getirilen bu sıkıntılı konuları ilgililer ciddiye alırlar ve bu güzel ve özel mekan, hak ettiği menüye ve servis kalitesine en kısa zamanda ulaşmış şekliyle tekrar Bodrum’a kazandırılır. Bizler de bu sayede sadece gündüzleri değil, akşam yemeği buluşmalarımızda da, seve seve yeniden gideriz.

Zai Bodrum iletişim Bilgileri

Adres: Çırkan Mahallesi, Halide Edip Adıvar Cd. No:7, 48400 Konacık Bodrum/Muğla

Tel: (0252) 319 18 88

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz