Ramazan Ayı‘nın en sevdiğim lezzetlerinden biri de “Güllaç Tatlısı“dır. Bu kadar sevmeme rağmen, iyi yapan yerlerde kilosunu 2020 yılında 80 TL’den satılan tatlıdan, eve yarım kilo aldım ama dişimizin kovuğuna bile yetmediğini görünce, en iyisi kendim evde yapayım, hem de sizler için de adım adım resimli Güllaç Tatlısı Tarifi hazırlayayım dedim. Zira ne malzeme maliyeti anlamında büyük bir külfeti var, ne de yapmak için uzun saatler yada büyük emekler gerektiriyor. Üstelik evde bir tepsi yapınca, bol ve bereketli haliyle, tüm aile tarafından sevilen hafif bir sütlü tatlı Güllaç. O zaman haydi gelin ve size, yemelere doyamayacağınız nefis bir Güllaç Tatlısı Tarifini adım adım fotoğraflarıyla anlatayım. Ramazan ayı henüz bitmeden siz de yapın ve afiyetle yeyin.

Adım adım Fotoğraflı Anlatımıyla CEVİZLİ GÜLLAÇ TATLISI TARİFİ

Malzemeler:

  • 8 adet güllaç yufkası
  • 1,5 litre süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket Vanilya
  • 1 su bardağı ceviz (İster tam, ister biraz kırılmış haliyle)
  • Arzu ediyorsanız 1 yemek kaşığı gül suyu (Ben kullanmıyorum)
  • Üzerini süslemek için arzunuza göre Antep fıstığı tozu ve/veya Hindistan cevizi tozu ve/veya nar taneleri ya da çilek

Güllaç Tatlısı Yapılışı

Süt ve şeker bir tencerede karıştırılarak, orta derecede ısıtılır. Eğer kaynamaya başlar ve aşırı sıcak olursa bu karışımla ıslatacağımız güllaç yapraklarını eritme riski olduğu için, elinizi yakmayacak kararda bir sıcaklık olmasına dikkat etmeniz yeterli. Sonra içine vanilya da katılır ve iyice karıştırılır. Eğer siz gül suyu ekleyecekseniz şimdi ilave edebilirsiniz. (Yukarıda da dediğim gibi ben gül suyu tadını sevmediğim için eklemiyorum:)

Şimdi sıra geldi bu karışımla güllaç yapraklarını ıslatmaya. Dikkat etmemiz gereken şey: Tepsiye (ya da benim gibi borcama üst üste sererken) Güllaç yapraklarının “parlak” olan tarafının “yukarıda” olması! Bir kepçe ile ilk yapraktan başlayarak, kullandığınız tepsinin içine tam sığacak şekilde önce ikiye kırabilir ve kenarlarını da yama yaparak tamamlabilirsiniz. Yeter ki parlak tarafı hep üstte olsun, olur mu? 🙂

Ben böyle böyle paketten çıkan 8 yaprağı, Borcama sığdırmak için önce 2’ye kırarak, sonra kenarlarında kalan boşluklara göre kırıp, her yerini yamalayarak toplamda yaklaşık 16 katlık bir güllaç elde etmiş oluyorum.

Önce yaprakların yarısını bitirene kadar, her katını teker teker, kepçe ile aldığım yeterli miktarda sütlü karışımla ıslatıyorum, kepçenin altı ile de yerleştirdiğim yaprakların, sıvının içine iyice batması için hafiften üstüne bastırıyorum. Toplam yaprak sayısının tam yarısına geldiğimde, araya çok fazla ufalamadığım cevizleri serpiştiriyorum ve tabi o katı da ıslatmayı ihmal etmiyorum. O parça cevizler sonra sütü çekmiş haliyle çok lezzeti oluyor.

Üzerine de kalan yaprakları aynı mantıkla ıslata ıslata bitiriyorum. Kalan sütü de tüm güllaç yapraklarının en üstüne döküp, yine kepçenin arkasıyla yapraklara hafifçe baskı yaparak, istisnasız her yerinin iyice ıslandığına emin oluyorum.

Biraz ılındıktan sonra, şimdi tepsinizin ya da borcamınızın üzerini streç filmle güzelce kapatın ve buzdolabına alın. Yaklaşık 4-5 saat dinlensin ve içindeki cevizler de sütlü karışım sayesinde şöyle “dişe gelir”, hoş bir yumuşaklığa kavuşsun.

Güllaç tatlısı tarifi c 1
Adım Adım Resimli Nefis Cevizli Güllaç Tatlısı Tarifi

Üzerine Antep fıstığı tozu ve/veya tadını yakıştırıyorsanız hindistan cevizi tozu serpebilir, ilaveten arzunuza göre nar taneleriyle veya çilek dilimleriyle de süsleyebilirsiniz. Ellerinize sağlık!

Aşağıya değerli yorumlarınızı bekliyorum. Beni Instagramdan ve Youtube‘dan da “Üşengeç Şef” ismiyle takip etmeyi unutmayın, olur mu? 🙂 Hepinize afiyet olsun! Şimdiden iyi bayramlar!

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz