Epoksi Reçine nasıl yapılır? Çakra temaalı mum altlığı

Son dönemde, özellikle epoksi reçine ile yapılan özgün tasarımlara büyük ilgi ve heyecan duyduğumu fark etmemle, kendimi Youtube‘da devamlı bu konuda yerli-yabancı videoları izlerken buldum. İşlemin ne kadar “Basit” olduğunu kendince anlatan bu videolar sayesinde, hemen havaya girip, “Tamam işte ya, kaptım ben bu işi. Şimdi neler neler yaparım” diye hayaller kurmaya başlamış ve hatta başlangıç için gerekli tüm malzemeleri online sipariş etme aşamasına gelmiştim ki, bir gün Bodrum‘da ortak sevdiğimiz dostlarımız sayesinde Elif Abacıoğlu ile tanıştım. Epoksi reçine tasarımları yaptığını ve hatta özel dersler de verdiğini duyunca bunun, o zamana kadar teoride dinlediğim bilgileri, pratikle de harmanlamak için süper bir fikir olduğuna karar vererek, özel dersle bizzat deneyimledim. Ve benim gibi epoksi reçineye ilgi duyanlarınız için, işte bu yazımda tutkularının peşine düşerek, Bodrum’da hobisini işine dönüştüren Epoksi Reçine Tasarımcısı Elif Abacıoğlu Röportajı ile karşınızdayım.

epoksi recine bardak altligi nazar boncugu 1
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Epoksi Reçine Bardak Altlığı – Culaccino Art

Epoksi Reçine ile Neler Tasarlayabilirsiniz?

Epoksi reçine ile bardak altıkları, kahve sunum tepsileri, mumluklar, ahşap masalar, küpeler, kolyeler, anahtarlıklar, duvar süsleri, sehpalar, mobilyalar, tablolar gibi, öylesine güzel şeyler yapabilirsiniz ki… İster şeffaf, ister renkli. İster ahşapla, ister metallei ister uygun objelerle ve doğal malzemelerle bir araya getirerek, ucu bucağı olmayan fikirler üretebilirsiniz. Hayal etmek tamamen size kalmış. Ben de bu yüzden bir an önce “Malzemeleri sipariş edeyim de, ilk derse öyle geleyim madem” diye planlıyordum ki, Elif bana öncesinde kursta temin edilen malzemelerle süreçleri bizzat gördükten sonra bu aşamaya geçmemi tavsiye etti. İyi ki de öyle olmuş. Sebebini az sonra anlatacağım.

Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Ders Ortamımız Nasıldı? Epoksi Reçinede Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Workshop için Elif’le atölyeye girip, ilk olarak maskelerimizi, önlüklerimizi ve eldivenlerimizi takarak tüm tedbirlerimizi aldık. Bu işlem için kesinlikle iyi havalandırılan ama rüzgardan veya tozlu hava sirkülasyonundan uzak, temiz ve uygun bir alanı, özel olarak tahsis etmek ve yerlere, masalara, kullanacağınız sandalyelerin üzerine, plastik örtüler sererek, çalışma esnasında etrafa dökülecek yapış yapış haldeki epoksi reçinelerden hepsini korumak gerekiyor. Çünkü özene bezene yaptığını eserin içine en ufak bir toz, kıl tüy, sinek gibi şeyin, havada uçuşarak düşmesi durumunda, o da araya kaynayıp yapışacağı için, hemen o anda müdahale etmezseniz, oradan çıkartmanız adeta imkansız hale geliyor. Bu yüzden de gözünüzü dört açarak ve her bir açıdan her şey yolunda mı diye sık sık bakarak, çok temiz ve dikkatli çalışmanız gerekiyor.

Siz bunca özeni gösterdiniz diyelim. Sağ salim tasarladığınız şeyi, tamemen kuruması için bir kaç günlüğüne, olduğu yerde bıraktığınızda da üzerine bu tür şeyler, havada uçuşarak gelip konma riskini hala taşıyor. Dolayısıyla ortamın saç, tüy, toz toprak ve rüzgardan uzak olması bu yönden önemli.

epoksi recine kesme sunum tahtasi
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Epoksi Reçine Kesme / Sunum Tahtası – Culaccino Art

Epoksi Reçine Nedir?

Kısaca epoksi reçine, sonuçta sert ve plastik benzeri bir malzemeye dönüşebilmesi için (A ve B denilen) iki kompenantın karıştırılmasıyla başlayan, kimyasal reaksiyon sonucu oluşan ürünlere deniliyor. Genellikle A kompenantı şeffaf olan epoksi reçinenin kendisi ve B kompenantı da sertleştirici ajanlara deniliyor. Kullanım yerlerine göre bu iki kompenantı, farklı oranlarda, üşenmeden uzun uzun karıştırarak, homojen bir karışım elde etmeniz gerekiyor. Bu tarz ev aksesuarı tasarımlarında genellikle bu oran 2:1 yani 2 ölçek A ile 1 ölçek B oluyor. Ama kullandığınız malzemenin üzerinde belirtilen kendine özgü kullanım özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Bu oranların gramı gramına doğru olarak kullanılması ve bunun için de hassas teraziden faydalanılması da çok önemli.

Tasarımınız şeffaf olmasın derseniz ve herhangi bir renk verecekseniz, karışımı şeffafken gerekli miktarlarla farklı kaplara ayırıp, uygun boyalarla tekrar tekrar istediğiniz renklerle karıştırmanız gerekiyor. Yapış yapış halde olduğu için, pek hata kabul etmeyen ve karıştırma esnasında bol bol sabır gerektiren bir uygulamadan bahsediyoruz anlayacağınız.

Epoksi Reçinede Hava Kabarcığı Nasıl Giderilir?

Ne kadar iyi karıştırırsanız karıştırın, uygun silikon kalıplara veya hazırladığınız diğer platformlara dökerken, istediğiniz kadar sakin ve tecrübeli olun, illa ki içinde bir takım hava kabarcıkları oluşuyor. Bunun giderilmesi için de, mum çakmağı gibi ucu uzun olan çakmakları yüzeyde gezdirerek sıcaklık vererek bir işlem uyguluyorlar. Bunu yaparken de elinizi yakmamaya özen göstermeniz ve dikkatli olmanız, aynı zamanda ısınma esnada çıkan zararlı gazları da, asla solumamanız gerekiyor.

epoksi recine mermer kahve sunum tepsi
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Epoksi Reçine Mermer Görünümlü Kahve Tepsisi – Culaccino Art

Epoksi Reçinede Renk Geçişleri Nasıl Yapılıyor?

Bizim tasarladığımız bu dalgalı deniz efektinde olduğu gibi, renk geçişleri güzel ve degredeli olsun istediğinizde ise, saç kurutma makinesini andıran, ama bu iş için özel olarak üretilen sıcak üfleyen bir cihaz kullanıyorlar. Aynı şekilde açığa çıkan gazların solunmaması, maske kullanılması ve havadar bir yerde çalışılması bu esnada da önem arzediyor.

Elif Abacıoğlu ile Epoksi Reçine Dersinde Neler Tasarladık?

Elif ile epoksi reçine dersimizde çıkış noktamızın Bodrum‘daki evimiz için hayalini kurduğum mavinin en güzel tonlarının geçişlerinden oluşan, deniz temalı ve üzerinde yogadaki çakra sembolleri bulunan mumluk ve bardak altlığı tasarlamak oldu. Ayrıca Elif’in tavsiyesiyle mermer görünümlü bir tepsi ortaya çıkardık. Sonuçta zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız ve yaratıcılığımızın sınırlarını zorladığımız çok keyifli bir 2 saat geçirdik ve şunu anladım ki, hiç de öyle videolarla göründüğü ve çok basitmiş gibi anlatıldığı kadar kolay bir işlem değilmiş.

epoksi recine mermer kahve sunum tepsi 2
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Epoksi Reçine Sunum Tepsisi- Mum Altlığı – Culaccino Art

Hem düzen takıntılı birisi olarak, evde böylesine yapışkan malzemeli bir hobi için uygun şartlarda özel bir alan da oluşturamayacağımı anladığım için ve hem de uzun uzun sabırla sık sık karıştırma gerektiren süreçlerle dolu olduğunu bizzat uygulamalı deneyimledikten sonra, tezcanlı bir insan olarak karar verdim ki, ben en iyisi bu işi bilenine bırakayım. Ve işte karşınızda onlardan birisi: Epoksi Reçine Tasarımlarıyla Culaccino Art markasının kurucusu Elif Abacıoğlu

epoksi recine elif abacioglu
Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? Epoksi Reçine Tablo Yapımı – Elif Abacıoğlu – Culaccino Art – Bodrum

Elif Abacıoğlu Röportajı

Merhaba Elifcim, öncelikle seni tanımak isteriz, bize kısaca kendinden bahseder misin?

Merhaba! Ben Elif Abacıoğlu. 25 yaşındayım. El yapımı tasarım ev dekorasyonları ürünleri yaptığım “Culaccino Art” markasının sahibiyim. Öğrenciyken 3 yıl boyunca gönüllü olarak kent sosyolojisi üzerine çalışmalar yaptım. Geçen sene Avrupa Birliği’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları programında özel bir lisede Cinsiyet Eşitliği dersi vermek üzere Portekiz’e gittim. Portekiz’den döndüğümden beri Bodrum’da yaşıyorum.

Epoksi Reçine ile tasarımlarlar yapmaya ne zaman karar verdin? Neden bu kariyeri seçtin?

Bu kariyeri seçme nedenlerimden biri Bodrum oldu aslında. Buraya yerleşmeye karar verdikten sonra alanıma dair bir şey yapmak istemediğimi ve bugüne kadar yaptığım çalışmaların, beni yeterince tatmin ettiğini fark edince, hobimi işe çevirmeye karar verdim.

Hobini işine dönüştürmenin avantajları neler?

En büyük avantajı; sürekli keyif alabilmek ve üretebilmek… Tabii ki işe dönüştüğü an, bir sürü stresle başa çıkmak gerekiyor. Öğretmenlik yaparken, sabah 8 – akşam 5 çalışırdım. Portekiz’de olmama rağmen, çok az kendime, etrafı keşfetmeye vakit ayırabiliyordum. Çünkü toplamda ders verdiğim 21 sınıfım ve 550 öğrencim vardı. Şimdi ise günün istediğim saatinde çalışabiliyorum, ve kendime, keşfetmeye, hayal etmeye, tasarlamaya fırsatlar yaratabiliyorum.

Epoksi reçine ile dekorasyon anlamında neler yapılabilir?

Epoksinin en sevdiğim yanı, hayal ettiğim her şeyi tasarlayabiliyor oluşum. Epey zahmetli bir süreç ama, sabırla çalıştıkça sonuç, her zaman çok güzel oluyor. Farklı materyallerle epoksiyi birleştirerek aklınıza gelebilecek her şeyi yapabiliyorsunuz. Şu an Culaccino.Art sayfamızda daha çok sofra dekorasyon ürünleri satışta. Tabii ki atölyeye geçişimizle birlikte ürün çeşitliliğini artırıyor ve ölçekleri büyütüyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız zeytin, ceviz ve çam ağaçlarından kesme tahtaları, saat, ayna, lambader gibi daha büyük ölçekli ev dekorasyona geçmeye başladık. Onun dışında duvar panoları ve tuvaller yapıyoruz.

Bodrum’da epoksi reçine dersleri vermeye başladın. Epoksiye ilgi nasıl?

Evet, aslında epoksiye olan ilgi epey fazla. Pandemiden dolayı kısıtlı sayıda öğrenci kabul ettiğimiz için Bodrum’da haftalık workshoplar veriyorum. Grup ve birebir ders olarak katılımcıların isteklerine göre de eğitimleri programlıyorum.

Epoksi reçine ile çalışırken en zorlandığın şeyler nedir desem?

Aslında keyif aldığım hiç bir süreçte zorlanmıyorum ama illa bir şey söylemek gerekirse zımparalama kısmı beni en çok zorlayan aşama. Çok yoğunluk olduğu zaman, üretim yap, tasarla, sosyal medyayı yönet, zımparala, cilala, paketle, kargola derken bazen dağılabiliyorum. Sakin kalabilmek en önemli şey. Sakin oldukça tüm süreç çok keyifli geçiyor.

culaccino art epoksi recine
Culaccino Art Epoksi Reçine Tasarım siparişleri, kargolanmaya hazır.

Çalışırken başından geçen komik anılar var mı? Paylaşır mısın?

Doğruyu söylemek gerekirse ben normalde biraz sakarımdır, o yüzden beni çalışırken görmek, oldukça komik anlara şahit olmak demek…  Belki de bu yüzden yalnız çalışmayı seviyorum sanırım. Epoksi reçine, çalışma esnasında tehlikeli bir madde olduğu için, sakarlıklar bazen çok riskli durumlara sebep olabileceği için dikkatli olmak gerekiyor. Sanırım doğrudan anlatabileceğim komik bir durum değil de “Nasıl oldu da, bu zamana kadar başına bir şey gelmedi?” denilecek anılar yaşadım, gözüme epoksi sıçraması gibi şeyler…

Aman gelmesin! Allah Korusun! 🙂

Peki, okuyucularımız tasarımlarını satın almak isterse sana nasıl ulaşılabilir?

Instagram’da Culaccino.Art hesabım üzerinden bana her zaman ulaşabilirler. Hatta arzu ederlerse aklındakileri beraber de tasarlayabiliriz. Mevcut tasarımlarımı Shopier sitesi üzerinden güvenli bir şekilde satın alabilirler. Eğer beraber tasarladığımız bir şey olursa da, kişiye özel sipariş oluşturup, kendisine özel link atıyorum.

epoksi recine mermer kahve sunum tepsi 1
Epoksi Reçine Sunum Tepsisi – Culaccino Art

Son olarak Üşengeç Şef okurlarına söylemek istediğin bir şeyler var mı?

Okurlara söylemek istediğim şey; kadın girişimcilere desteğin çok önemli olduğu… Satın aldıkları bir ürünle kadınların güçlenmesine, büyümesine katkı sağlayacakları… Ben de yaptığım her üründe, kadın girişimcilerle çalışıyorum, matbaacımızdan, camcıya, malzemecime kadar, her alanda özellikle sadece kadınları tercih ediyorum çünkü birbirimize destek oldukça biz kadınlar daha güçlüyüz.

Bu keyifli röportaj için çok teşekkürler Elifcim🙂

Çok yönlü içerikleriyle, beğeniyle okunan Usengecsef.com ‘da bana da yer verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Herkese sevgilerimle!

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz