
Osmanlı Mutfağı Workshop’ından Hünkar Beğendi ve Mücver Tariflerini sizlerle adım adım fotoğraflarıyla paylaşmıştım. İşte o günün menüsündeki son şaheserimiz: Ayva Tatlısı…
Şahsen Ayva yerine bir Kabak Tatlısını tercih ederdim ama hazırladığımız bu tatlıları da kıymetini takdir edecek şahsiyetler olan Sevgili Kayınvalideme ve çok değerli Komşularıma hediye ettik, pek memnun oldular sağolsunlar:)
Ayva genellikle Kış aylarının meyvesidir biliyorum ama maşallah Nisan ayının ortasında hala dışarısı buz gibi olduğuna göre, tarifini vermekte henüz geç kaldığımı düşünmüyorum, haksız mıyım bilemedim:)
KAYMAKLI AYVA TATLISI
(1 Kişilik)
Malzemeler:
1/2 Adet Ayva
1/2 Adet Elma
1 Su Bardağı Toz Şeker
1-2 Damla Kırmızı Gıda Boyası (İsteğe Bağlı)
3-4 Tane Karanfil
1 Adet Çubuk Tarçın
1 Adet Yıldız Anason
3-4 Adet Kakule
2 Yemek Kaşığı Manda Kaymağı
İlk iş olarak, Elma ve Ayvamızın kabuklarınızı soyalım.
Ayvanın ortasını iyice temizleyelim ama çekirdeklerini atmayıp, kenara ayıralım, az sonra renk vermesi için tencereye koyacağız çünkü:)
Şimdi Ayvayı bir tencereye alalım.
Şeker, baharatlar ve Ayva çekirdekleriyle birlikte, tencereye, Ayva hizasına gelecek kadar Su ilave edelim.
Kırmızı Gıda Boyasından 1-2 Damla ekleyelim
Tencerenin üzerini örtecek şekilde bir Aluminyum folyo keselim ve Tenceremizin ağzını bu Aluminyum Folyo ile kapatalım.
Tencereyi, bu şekliyle orta ateşe alıp, Su kaynama noktasına gelince ateşi kısalım.
Yaklaşık 20-25 Dakika boyunca, Ayva yumuşayana kadar pişirelim. Bu esnada da Fırınımızı 190 C Dereceye ısıtalım.
Ayva Yumuşayınca bir fırın tepsisine alalım.
Kullandığımız Tencere “metal saplı” olduğu için, fırına girmesinde sorun olmadığından, biz bu çalışmada aynı tencerede işlemlere devam ettik. Ama bunu çok tavsiye etmem, çünkü sonra o edepsiz metal sapının sıcak olduğu unutulup da eldivensiz tutulunca, herkesin elleri yandı malesef… Silverdin diye bir yanık ilacı mucize gibi geldi hepimize:) Meğer bu merhem, tüm şeflerin, mutfak önlüklerinde taşıyacak kadar sık kullandıkları bir hayat kurtarıcıymış.
Şimdi fırın kabına aldığımız ayvanın ortasındaki çukura, rendelediğimiz Elmayı yerleştirelim
Üzerine suyundan da ekleyip, Elma ve Ayva iyice karamelize olana kadar, yani yaklaşık 15-20 dakika fırınlayalım.
Bu sırada tencerede kalan suyunu da, ocakta sos kıvamına gelip, koyulaşana kadar kapak açık olarak, orta ateşte çektirelim.
Ayva Tatlısı soğuyunca, üzerine kaymak ve koyulaştırılmış sosundan döküp, afiyetle yenmesi için servis edelim:)
Sayın üşengeç şef…Lütfen ama, bizi de anlayın artık, çalışan insanlarız, ofis ortamlarında böyle eziyet görmedik. DEvamlı güzel tarifler, mis gibi yemeklerrrrr!!! Olan var olmayan var:)
Çok haklısınız ama sanmayın ki ben de ekran başında yazılarımı hazırlamaya çalışırken farklı durumdayım… Şöyle özetleyeyim, bu fotoğrafları eklerken, karnımın gurultusu, klavyenin sesini bastırıyor. Hehehe. Güzel dramatize ettim mi? 🙂
Sayın üşengeç şef en keyif aldığım yemek konusunda yaptığınız resimli tarifler sayesinde mecburen alacağım evlilik kararını erteleme konusunda çok yardımcı oldu.Ancak çeşitlerin arttırmanızı merakla bekliyorum. YAŞASIN ÖZGÜRLÜK………..
Siz isteyin yeter ki, tariflerimin ardı arkası gelmez:)
Meyvalı tatlılar sanki biraz daha masumane gibi geliyor bana. Görüntüsü sanat eseri tadı da güzeldir sanırım. Denemek, tatmak lazım:)
Tek kelimeyle süper görünüyor kim bilir tadı nasıldır… Sizin tariflerinizle yemekler bir başka güzel oluyor tariflere kattığınız sevgi sanırım yemeklerimize tat olarak yansıyor elinize emeğinize sağlık.
baştan sona okudum,çok harika görünüyor hafta içerisinde kesinlikle yapacam,her ne kadar kış gelse de şükür ayvaları kenara koymuştu annem:)