Yıllar yıllar önce, porselen diş kaplamalarım ilk kez yapılırken oldukça acılı ve uzun süreçlerden geçtiğim için, bendeki dişçi korkusu öyle herkesinki gibi değil; bayağı böyle koltukta “şakkadanak!” bayılma seviyesindeydi. Artık “Beni ne olur değiştir!” diye yalvaran o eski ve berbat porselen diş kaplamalarımdan nasıl mı kurtuldum? İşte bugün sizlere hayalimdeki gibi yepyeni, gıcır gıcır, bembeyaz ve çok sağlıklı bir gülüşe kavuşma serüvenimde, beni bu travmadan kurtarıp, porselen gibi bembeyaz yeni zirkonyum Diş Kaplamalarıma kavuşma deneyimimdeki tüm süreçlerden, üstelik Youtube kanalımdaki detaylı videosu ile birlikte bahsetmek istiyorum.

Eskiyen Mevcut Porselen Diş Kaplamalarım ile Yaşadığım Sorunlar

Diyorum ya, yıllar önce yaptırdığım eski porselen diş kaplamalarımın durumu vahimdi. Ama “Ne olur bunlar beni bir ömür idare ediversin yaaa!” diye boş umutlar taşıdığım porselen dişlerim, artık maalesef son demlerini yaşıyor ve ben uzatmaları oynuyordum. Ağız sağlığım onlar yüzünden öylesine bozulmuştu ki, özellikle kaplamaların olduğu bölgedeki diş etlerim mor renk alıp, kabarıp, şişmiş, devamlı kanıyorlar ve tuzlu su ile gargaralar filan, ağızda hissedilen o berbat demir tadından kurtulmak için kar etmiyordu artık.

Yetmezmiş gibi üzerine bir de, diş eti çekilmesinden dolayı tüm sinirlerim açıkta olunca, yediğim-içtiğim, sıcak-soğuk ne varsa, böyle “beyne beyne vuran” müthiş bir hassasiyeti de beraberinde getirmişti. Hani o reklamlarda ballandırarak anlattıkları 1 dakikada hassasiyet giderici diş macunları filan hak getire… Durum gerçekten bu derece vahimdi işte. Size de tanıdık geliyor mu bunlar? Öyleyse halimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Ben ise yine benzer şeyleri yaşayacağım korkusuyla, kaplamalarımı değiştirmeye yanaşmıyor, onun yerine, 6 ayda bir yıllık kontrollerimi yaptırırken, problemli dişetlerimi kürate ettirerek, bu durumu böyle idare edebileceğime kendimi ikna etmeye çalışıyordum, ama nafile…

Porselen diş kaplama
Porselen Diş kaplaması için ilk randevum.

Protez Uzmanı Diş Hekimi ile İlk Görüşmemiz

Seçtiğim Diş hekimi özellikle Protez uzmanı. Beni görür görmez dişlerimdeki açı bozukluğunu ve dişetlerimdeki sıkıntılı durumu hemen fark etti ve neler yapılması gerektiğini konuştuk. Kendisine önceki tedavim esnasında yaşatıldığım travmalarımdan ve çekindiğim konulardan bahsettim. Ayrıca bu kadar sosyal bir insan olarak, mevcut kaplama dişlerim çıkarıldığında, yenisi yapılana kadar ne yapacaktım? Dişsiz mi kalacaktım yani? Haftalarca o halde kimselere görünmemek için, evde mi oturmam gerekecekti? Açıkcası yeni porselen ya da zirkonyum diş kaplama yaptırmayı çok istemekle birlikte, aklımdaki en büyük sorulardan biri de buydu.

dentcraft porselen dis disci bagdat caddesi tavsiye 4 1

Süper Haber: Porselen ya da Zirkonyum kaplama Tedavisi Esnasında Sizi Hiç Dişsiz Bırakmıyorlarmış”

Bu tarz tedirgin olduğum konularda cevaplarımı bulabilmem için, kliniği gezdim, teknolojik altyapılarını anlattılar ve rahat ve konforlu bir şekilde tedavi edileceğimi, üstelik tedavinin hiç bir aşamasında bu klinikten “dişsiz çıkmayacağımı” söylediler. Başta çok ütopik geldiği için, bunun nasıl olacağını hayal edemesem de, sonra bana kendi dişlerimin kalıbını hemen çıkarıp, geçici diş yapmaya yarayan makinelerini gösterdiklerinde, işte bu, o gün duyduğum en güzel haber oldu. Yoksa kaplamanın altında çıkan işte bu “pirana dişler” ve kanlı dişetlerimle, bayağı şirin bir gülüşüm olabilirdi bak 🙂 Aman Allah korusun!

Porselen ya da Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Evet! Mevcuttaki bozuk kaplama dişlerim çıkarıldığında işte bu haldeydim. Önceki kaplamalar yapılırken kesilerek şekil verilmiş sivri sivri dişler çıktı ortaya. Diş etlerim fena halde olduğu için, ilk olarak onların güzelce bir kesilerek seviyelerinin düzeltilmesi gerekiyordu. O küçük dişlerde de olması gereken “basamaklı kesim” tekniği layığıyla yapılmamıştı maalesef. Hatta belki kaplamalarımın diş etlerime bu denli baskı yapmasının bir sebebi de buydu.

Doktor, minik bir iğne enjeksiyonu ile diş etini öyle iyi uyuşturdu ki, bunca işlem yaptı ama hiç bir ağrı sızı hissetmedim bile. Aynı zamanda bahsettiği o basamaklı sistemi de hazırladı. Hemen ardından da az önce bahsettiğim alet sayesinde önceden kalıp alıp, 5 dakikada hazırladığı polimer malzemeden yapılmış geçici dişlerimi de, daha sonra kolayca çıkarabilmek için, yine geçici bir yapışkan ile taktı ve görünümündeki son rötuşlarını yaptı.

dentcraft porselen dis disci tavsiye kadikoy 1

Devamlı Kanayan ve Çekilen Diş etlerimin Toparlanma Süreci Başlıyor

Bundan sonrasında benim ağız sağlığıma ekstra özen gösterdiğim, her gün düzenli olarak temizleyip, tuzlu sularla çalkalayarak, dişetlerimin toparlanmasını beklediğim süreç başlamış oldu. Eğer bu tarz diş eti problemim olmasaydı, başlangıç tarihi itibariyle toplam 2 hafta içinde yeni porselen kaplamalar takılmış ve tedaviniz bitmiş oluyormuş. Benim için öncelikle alt yapıyı düzeltmemiz gerektiği için bu süre, diş etlerimin toparlanmasına bağlı olarak biraz daha uzayacaktı. Yeter ki iyi olsun da, ne de olsa dişsiz kalmıyorum, hiç bir problem yok dedim.

Porselen gibi Bembeyaz Zirkonyum Dişlere kavuşma maceramı Youtube Videosu yaptım sizin için

Uzun uzun kaleme almak yerine, size Porselen dişler nasıl yapılır? konusunda merak ettiğiniz tüm süreçleri youtube kanalım Üşengeç Şef için hazırladığım 126. videoda anlattım. Eğer aşağıdaki videoyu göremiyorsanız, yukarıdaki linke tıklayarak da hemen izleyebilirsiniz. Öncesi sonrası tüm aşamalar, işte bu videoda… Dişsiz hallerimi de göstermekte hiç bir sakınca görmedim, bu konuda oldukça özgüvenliyim. İşlem süreçlerindeki görüntülerden rahatsız olacaksanız izlemeyin tabi:)

Yeni Porselen Diş Kaplamalarım ile inci gibi bembeyaz dişlerim oldu

Özetle; dişetlerimin toparlanması bir kaç hafta sürdü, o sırada geçici dişlerim olduğu için yurt dışına iş seyahatine bile gidebildim.

Porselen Kaplama veya Zirkonyum Diş Kaplama Hazırlık Aşamaları Nasıl?

İlk olarak ağzınızdan kalıp alınıyor ve teknisyene gönderiliyor. Hazırlanan kaplamaları denemek için bir kaç gün sonra ilk provaya gidiyorsunuz. “Şurası söyle olmalı, burası böyle olsa daha iyi olur” diye hem diş hekiminiz teknik ve kozmetik açıdan, hem de siz kendisine isteklerinizi dile getirerek, bir sonraki provaya kadar yapılacakları belirliyorsunuz.

Orhan Bey sağ olsun, tıbbi açıdan uygun olan tüm taleplerimi yerine getirmek konusunda çok başarılı oldu. Doktorlar aynen olması gerektiği gibi yani daha doğala yakın kaplama dişler yapmayı tercih ediyor. Ben ise kaplama yapılacak ön 6 dişim için, biraz daha “Hollywood style” ya da “Hollywood smile” olarak da bildiğim ve ön iki dişin diğerlerinden çok az daha uzun olduğu ve 2. ve 3. dişlerin ise aşağı yukarı aynı boyda olduğu bir şekil verilmesini istedim. İnci gibi dişlerime kavuşmama çok az zaman kalmıştı, hissediyordum.

dentcraft porselen dis disci tavsiye kadikoy
Prova için gelen porselen diş kaplamaları

Porselen Kaplama veya Zirkonyum Diş Kaplama için Renk Seçimi Aşaması

Diş rengi seçimine gelmişti sıra… En açık rengi değil belki ama o renkten bir ton koyusunu hayal ediyordum. Ama alt çenedeki dişlerim, asla sigara içmememe ve çay-kahve ile çok aram olmamasına rağmen maalesef zaman içinde biraz sararmıştı. Altlar o renkte iken, ön üst dişlerim bu kadar beyaz olursa, çok abes durabilirdi. Doktorum bunun için de harika bir çözümle geldi.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılıyor?

“Philips Zoom” diye diş beyazlatmaya yarayan son teknoloji bir alet ile önce beyazlatılacak dişlerim haricinde kalan, tüm dişetlerimi güzelce kapatıp, sonrasında 2 seansı bir arada, toplamda 45 dakika süren bir lazer işlemiyle ağrısız-sızısız bir şekilde dişlerim bembeyaz oldu. Hiç unutmam, onları ilk defa öyle görünce sevinçten kliniğin önüne çıkar çıkmaz instagramdan hikaye videosu atmıştım. Herkes sonuca bayılmıştı.

Baştan uyarayım ki, diş beyazlatma yaptırdığınız akşam 3-5 defa diş köklerinizde anlık sızlama oluyor, elektrik çarpar gibi pis bir his. Ama ertesi güne bir şey kalmıyor. Dikkat etmeniz gerekenler ise, uygulamayı takip eden 2-3 hafta boyunca, çay, kahve, cola, salça gibi, renkli ve dişlerinizi boyaması muhtemel gıdalardan uzak durmak oluyor. İlla kahve içecekseniz pipetle soğuk kahve içebilirsiniz, yeter ki bembeyaz dişlerinize değmesin bu süreçte.

Porselen Kaplama veya Zirkonyum Diş Kaplama için Son Prova ve Sonrası

Bir kaç provadan sonra, yeni kaplamalarınızın istediğiniz şekle şemale geldiğini düşündüğünüz andan itibaren, diş hekiminiz yine de geçici bir yapışkan ile bunları yerlerine takıyor. Çünkü görüntüsünden, uzunluğundan, alt dişlerinizle olan temasından, ağız içindeki yerleşiminden, kısacası her şeyinden içinize en sinecek şekilde memnun kalabilmeniz için bir kaç hafta deneme yapmaya fırsatınız olsun istiyor.

“Yok yok tamam ben çok memnunum, kalıcı yapıştıralım” deyip acele etmeyin. Doktorunuzun bilgi ve birikimine güvenin. Çünkü başta gereksiz gibi görünen bu süreç, aslında çok değerli. Ben mesela hepsi yaklaşık aynı boyda olsun, önler çok az uzun olsun isterken, gerçek hayatta kullanınca ön dişlerimin biraz daha uzun olmasının “S” harflerimin “F” gibi çıkmaması için çok daha uygun olacağını, tecrübeyle öğrenmiş oldum.

Revize: Ön iki dişim biraz daha uzatıldı.

Uzatabilmek için, Orhan Hoca, yine klinikteki imkanları ile dişlerin ucuna eklemeler yaparak, hayalimdeki boyuta gelmesini ayarladı. Son boyutunun verilebilmesi için teknisyene son kez giden canım dişlerim, gıcır gıcır inci görünümüyle, ertesi gün son şekliyle geldi. İşte bu haliyle içimize tam olarak sindi ve kalıcı yapışkan ile takılır takılmaz, hala biraz kısa gelmekle birlikte yeni cicilerimi sevdim.

dentcraft porselen dis disci kadikoy tavsiye
Porselen diş kaplamalarımızın en mükemmel şekline ulaşması için prova aşamaları

Yeni dişlerimi gören eşim bile, yakın zamanda yaptırdığı ama sonuçtan hiç memnun kalmadığı kaplamalarını değiştirmek için motive oldu.

Yakın bir geçmişte başka bir klinikte eski kaplamalarını değiştiren ama maalesef beklentisi başarısızlıkla sonuçlanan eşim, yeni dişlerimi görünce, tek kelimeyle bayıldı. Ne de olsa önünde harika bir örnek vardı. Görüntüsünden de hiç hoşlanmadığı, ağız sağlığı anlamında devamlı sıkıntı çıkaran kaplamalarını çıkarttırarak, yeni kaplamalar yaptırmaya karar verdi. Netflix izleme imkanı olmasının da bunda etkisi olduğuna kalpten inanıyorum bak! 🙂

Biz erdik muradımıza. Siz çıkın kerevetine! 🙂

Şimdi ikimiz de yeni gülüşlerimizden çok memnunuz. Temizlik ve bakımlarını seve seve yapıyor ve onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Önce diş fırçası, sonra diş ipi. Ardından spreyli diş duşu ve son olarak gargara… Yepyeni bembeyaz gülüşler gerçekten mümkünmüş. Darısı tüm isteyenlerin başına. 🙂

dentcraft porselen dis disci bagdat caddesi

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz