“Geldi geliyor”, “Çıktı çıkıyor” derken, uzun süredir teknoloji ve dünya gündemini çılgınca meşgul eden Apple’ın 10. yıla özel ürettiği amiral gemisi iPhone X, getireceği yenilikler kadar yüksek fiyatıyla da ne çok konuşuldu, değil mi? Türkiye’de bugünden itibaren satışa sunulan iPhone X’in fiyatı, operatör anlaşmalı olarak taksitli satılınca o kadar yükseliyor ki, ödenecek ücret 10 bin TL sınırını bile aşıyormuş. Hadi gelin iPhone X’in fiyatını ve deneyimlerim sonucu en çok beğendiğim ve en az beğendiğim özelliklerini beraber inceleyelim.

 

Home Tuşu Yok

Yeni iPhone X’i kutusundan çıkarıp da, elime ilk aldığımda, Home tuşunun olmamasını biraz garipsediğimi itiraf etmeliyim, ama bu duruma uyum sağlamam da bir o kadar kolay oldu. Sanki o tuş hiç orada bulunmamış gibi hemen kendisini unutuverdim gitti.  Home tuşunun kalkması sayesinde iPhone 8’deki parmak izi teknolojisi yerine, Face ID, yani “yüz tanıma teknolojisi” gelmiş oldu.

Face ID – Yüz Tanıma Teknolojisi

Yüzünüzü tüm hatlarıyla bir kere kendisine tanımladıktan sonra, cihazın kilidini açmak için sadece telefona bakmanız yeterli. Yüzünüze yansıttığı 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ederek en ince detaylarıyla bir derinlik haritası oluşturuyormuş. Hatta yapay öğrenme teknolojisi sayesinde Face ID, fiziksel değişikliklerinize adapte oluyor deniliyor. Gözlük, bere, sakal, şapka ile denemeler yapanları görmüşsünüzdür. Oldu da sizi tanımamazlıktan geldi, bu durumda İlave olarak yine şifreniz de var tabi ki. Infrared (kızılötesi) kamera sayesinde karanlıkta bile sizi tanıyor denilmesine rağmen, bırakın karanlığı, hafif loş ışıkta bile beni tanımadığı oldu, şifre girerek açtım tabi hemen. Bu arada ekranın herhangi bir yerine tek dokunuşla açılan ekran duyarlılığı, home tuşunu tarihe gömen, kullanıcıya hız kazandıran bir özellik olmuş bence.

Renk seçenekleri

Gümüş” diye geçen ve beyaz gibi görünen ve “Uzay Grisi” diye geçen ve siyah gibi görünen 2 renk alternatifi bulunuyor. Siyah ve beyaz deselermiş keşke:)

iphone x_fiyati-inceleme-ozellikler-ne-zaman-kutu-ebat

Ön ve Arka yüzü Cam

Suya dayanıklı kasaya sahip olduğu iddia edilen telefonun, her iki yüzü de aynı camdan yapılmış. Ekran bölümü, normalden daha az parmak izi kalması ve renklerin daha canlı görünmesi için 7 katmanlı olarak ve %50 daha güçlendirilmiş bir malzemeyle yapılmış.

iPhone X’in her iki tarafının da cam olmasının, benimki gibi koyu renkli olan telefonlarda şöyle bir handikapı var: Hangi taraf ön yüz, ilk bakışta hemen anlayamayabiliyorsunuz. Telefon kapalı haldeyken, ilk elinize aldığınızda iki taraf arasındaki tek fark dikey duran kameralar ki, onlar da koyu renkli ve ilk bakışta fark edilmiyor. Bu yüzden telefonun arka yüzüne dokunarak açılmasını beklediğim de oluyor, ne yalan söyleyeyim.

Bir diğer önemli dezavantaj da, arka yüzünün de cam olmasının insanda oluşturduğu güvensizlik hissi. Henüz kılıf almaya fırsatım olmadığı için, telefonu bu standart haliyle, bir yere koyduğunda aman bir şey olmasın, çizilmesin, kırılmasın diye bir panik olabiliyor insan. Ve yine cam olduğu için koltuk üzerine, kanepe kenarına vs. kumaş olan bir yere koyduğunuzda, inanılmaz kolayca bıraktığınız yerden kayıyor. Arka yüzünü neden cam yapmışlar, çok geçerli bir sebepleri var mıymış, bilen beri gelsin! Sadece kablosuz şart özelliği için ise, belli bir kısmını cam yapsalarmış bari. Bunu da mı ben düşüneceğim? 🙂

iphone x_fiyati-inceleme-ozellikler-ne-zaman-animoji-ekran

Çerçevesiz Ekran ve Çentik

Paslanmaz çelik malzemeden, kenarları yuvarlatılmış çok ince bir çerçevesi olan iPhone X, neredeyse çerçevesiz kabul ediliyor.  Bu sayede de dev bir ekrana kavuşması, telefonun bir diğer güzelliği. En üstünde bulunan çentik kısmı, bu dev ekranın çok minik bir kısmını kaplasa da, bu bölümün içinde ön kamera, mikrofon, hoparlör ve Face ID için gerekli sensörler olduğu için şimdilik daha iyisi tasarlanana kadar, o orada olmak zorunda! Zaten full ekran video izlediğimde de çok büyük bir engel teşkil ettiğini düşünmüyorum. Youtube’da bir kaç video açtım, çentik bölümüne kadar geniş değillerdi ve beni rahatsız etmedi açıkcası.

Çentiğin  soluna denk gelen yerde yani, telefonun en sol üstünde saat bilgisi, en sağ üstünde ise Wi-Fi, hücresel veri ve pil ömrü göstergeleri yer alıyor.

iphone x_fiyati-inceleme-ozellikler-centik-ekran-kamera

Basitleştirilmiş durum çubuğu

Daha önceki modellerde aşağıdan yukarı iterek açılan bu kısım, şimdi sağda en üste saklanmış. O köşeden aşağı doğru çektiğinizde durum çubuğu açılıyor ve pilinizin tam olarak yüzde kaç kaldığını görmek için buraya girmeniz gerekiyor. Uçak modu, Air drop, blue tooth, ışık, “do not disturb” modu (rahatsız etmeyin modu) gibi komutların kısa yolları hep bu gizli bölümde.

Animojiler

Mesaj kısmına girerek ve iPhone X ekranına bakarak, seçtiğiniz panda, maymun vs gibi emojilerle, yüz ifadenize göre anlık şekil alan 12 farklı yeni nesil emoji seçebiliyorsunuz. Bunlara “animoji” diyorlar. Yani Animasyonlu emoji.  TrueDepth içinde bulunan sensörler sayesinde, 50 farklı kas hareketini analiz ederek, mimiklerinizi çok iyi taklit etme yeteneğine sahip. Siz kaşınızı kaldırdığınız anda o da kaldırıyor, siz gülünce o da gülüyor, kızınca o da kaşlarını çatıyor vs. Bu tarz kayıtlar yapıp, seçtiğiniz emoji ile kendi animasyonunuzu yapabiliyorsunuz.

iphone x_fiyati-inceleme-ozellikler-ne-zaman-animoji-kamera

Uygulama Uyumsuzluğu

En basitinden Instagram’da storyler bile düzgün çıkmıyor, yanlardan kesilmiş halde görünüyor. Bu sayede hikayelerdeki bazı yazıların sol veya sağ tarafa yanaşan harfleri görünmüyor.

Instagramda bir post çıkarken, görselin üst kısmını keserek gösteriyor. Fotoğrafınızı tam yayınlamaya hazırlanırken, ben böyle bir kadraj yapmış olamam diye şaşırıyorsunuz. 🙂

Anlaşılan o ki, pek çok önemli uygulama, henüz iPhone X için kendilerini hazırlamaya pek imkanı bulamamış gibi. Filtre programları da keza, selfie çekmek isteseniz bile yüzünü olduğundan çok daha ince ve uzun gösteriyor.

Arka Kamera ve Çift optik görüntü sabitleme

12 megapiksellik, daha büyük ve daha hızlı sensör ve daha öncekilerden farklı olarak, ilk defa, ”dikey duran” çift lensimiz söz konusu. Zaten iPhone X’in ebadı değiştirilmeseydi bile, bu arka kameraların dikey tasarlanması sebebiyle, eski telefon kılıfınızı yine kullanamayacaktınız yani.

Portre Aydınlatma

Doğal Işık, Stüdyo Işığı, Kontur Işık, Sahne Işıkları gibi efektlerle geliştirilmiş algoritmalarla yüz ve ışık etkileşiminin en iyi şekilde alınması hedeflenmiş. Arka planı bulanık yapması yani alan derinliği sağlaması yine sevdiğim özellikler arasında.

Ekran görüntüsü Almak

Ekran görüntüsü alabilmek için yan düğme ve ses yükseltme tuşuna aynı anda basmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda alınan görüntü, minik halde ekranın sol altına gidiyor ve üstüne tıklayıp açarak, hemen o anda istediğiniz kadarını seçerek, kayıt edip etmeyeceğinize karar verebiliyorsunuz.

Şarj ve Kulaklık girişinin aynı yerden olması

Telefonunuzdan kulaklıkla bir şey izlediğinizi ya da dinlediğinizi düşünün. Şarjınız da az kalmış durumda. Maalesef her ikisinin de giriş yeri aynı olduğu ve o yerden de sadece tek bir tane bulunduğu için, birinden birini seçmeniz gerekiyor. iPhone 7’den beri bulunan bu özellikle, sanırım ekstradan bir bluetooth kulaklık satın almaya teşvik ediliyoruz.

iphone x_fiyati-inceleme-ozellikler-sarj-kulaklik-giris

Kutunun içinden Çıkanlar

Kutudan, telefonun kendisine ilaveten, şarj kablosu, kablolu kulaklık ve kulaklık jakı çıkıyor sadece. Önceki modellerde kutudan çıkan ve telefona sim kart takmak için gerekli olan iğnenin artık kutuda bulunmaması bence hiç kabul edilemez bir durum. Maliyeti ne kadardır ki, neden çıkarılmış acaba? Benim aklım almadı.

iPhone X Fiyatı

Amerika’da fiyatı 999 Dolar olan iPhone X, Türkiye Apple Store‘da 64 GB dahili hafıza modeli için 6.099 TL ve 256 GB dahili hafızalı modeli için 6.799 TL peşin fiyatla satışa sunulmuş durumda.

Şimdilik telefonla ilgili izlenimlerim işte böyle… Daha çok kullandıkça ve yeni keşfettiğim özelliklerinden etkilendikçe, bu yazımı revize ederim sizler için, anlaştık mı?:)

Daha fazla detay için, Apple’ın sayfasından iPhone X’in teknik detaylarına ulaşabilirsiniz.

9 YORUM

  1. En sonunda bu güzellik çıktı yaniii hayırlı uğurlu olsun…Amaa anlattıklarınla hem güzel özellikleri olduğu kadar bir o kadarda olması gereken ve olmayan özellikleri var ilk başta ne yanii şimdi yoldasın ve şarjın azaldı ama kulaklığıda kullanmak istiyorsun seçim mi yapmak zorundasın…Sonra her iki tarafında da cam özelliği güzel ama pek kullanışsız allah korusun ya es kaza elimizden düşerse insanın içi gider yaaa..Ama yinede bir çok güzel özellikleri de vardır muhakkak..Her zaman pozitif düşünmek lazım diymi????????????

  2. Türkiyede ilk sahip olanlardan biri olarak sizin fikirleriniz benim için önemliydi merakla bekliyordum bu yazınızı çok aydınlatıcı bir yazı olmuş iphone sevdalıları için.

  3. Ellerinize sağlık, olumlu, olumsuz tüm detayları hiç atlamadan, üşenmeden yazmışsınız yine. Yazının bende bıraktığı his; kesinlikle olmamışlık:( neden acele etmişler acaba; tüm olumsuz tarafları düzelterek piyasaya sürselermiş keşke. Ayrıca fiyat performans oranı, son derece düsük kalacak haliyle. Sayenizde görmeden, elimize alıp incelemiş, kullanmış kadar olduk. Teşekkür ederim, sevgiler…

  4. Ben iphonelarin küçük ele avuca gelir hallerini sevmiştim. Sanirim bu biraz büyük bir model. O yüzden iphone alacaksam yine eski modelleri tercih ederim 🙂 güzel bir yazı olmuş Şefim, ellerine sağlık

  5. Çok pişman olmadım galiba şimdilik cam olması bir yere koyulduğunda kayması benim için çok tehlikeli galiba sürekli telefon düşeren biri olarak. Emeğinize sağlık ????

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz